Zastupnici odlučili

BiH traži od Hrvatske obustavu izgradnje Pelješkoga mosta

Pelješki most
07.07.2017.
u 11:00

Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta BiH su na dijelu sjednice u srijedu, koji je trajao do kasno uvečer, između ostalog, zaključili da se Hrvatskoj pošalje nota o obustavi svih radova na izgradnji Pelješkoga mosta dok se ne postigne obostrana suglasnost. Usvojena je inicijativa zastupnice Hanke Vajzović (DF) o budućim koracima koje je potrebno poduzeti.

Detaljno izvješće

“Zadužuje se Vijeće ministara BiH pripremiti i najkasnije do sljedeće sjednice Zastupničkog doma Parlamenta BiH svim zastupnicima dostaviti cjelovito i detaljno izvješće o aktivnostima vezanim uz izgradnju Pelješkoga mosta i događanjima u vezi s izgradnjom mosta na Savi kod Svilaja”, stoji u inicijativi. Usvojen je zaključak da Vijeće ministara BiH dostavi sve sporazume – ugovore ili druge akte potpisane od BiH, a vezano uz granicu BiH i Hrvatske, kao i izgradnju i odobrenje aktivnosti izgradnje mosta Pelješac. Zaključeno je da se Hrvatskoj uputi nota da se obustave sve aktivnosti u vezi s izgradnjom mosta Pelješac dok se ne postigne potpuna obostrana suglasnost, kao i da se sve nadležne institucije za to pitanje aktivno uključe u ove aktivnosti.

Izvještavati Parlament

Usvojen je i zaključak u kojem se Ministarstvo prometa i veza BiH zadužuje pratiti aktivnosti oko tog pitanja i o tome izvještavati Parlament. Hrvatska već radi na izgradnji Pelješkog mosta, a konkretni radovi trebali bi početi najesen. Rok za završetak izgradnje je tri i pol godine. Taj projekt podržat će i EU s 357 milijuna eura. Mnogi u BiH smatraju kako će ovaj projekt pomorski zatvoriti BiH, onemogućavajući prolazak velikih brodova ispod Pelješkog mosta prema Neumu i sl. Zastupnik Šemsudin Mehmedović nedavno je izjavio kako BiH i RH nisu ratificirale u parlamentima sporazum o granici, a pitanje izgradnje Pelješkog mosta pitanje je svih pitanja za budućnost pristupa BiH otvorenom moru. Zbog svega toga, to je pitanje i pokrenuto u Parlamentu BiH, a rezultiralo je zaključkom kojim će se tražiti da Hrvatska obustavi radove do postizanja obostranog dogovora. Ovaj zaključak došao je upravo u vrijeme kada se u Sarajevu treba održati zajednička sjednica dviju vlada - BiH i Hrvatske.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?