Intervju veleposlanik rusije u BiH

BiH treba bez 'dadilje' rješavati svoje unutarnje probleme

23.12.2015.
u 07:00

Referendum nije 'grijeh', Dodik je inicijativan, a članstvo u NATO-u i EU nemaju nikakve veze... Jednakopravnost naroda je temelj uspjeha BiH.

Rusija nedavno nije poduprla istup Vijeća za provedbu mira koje se oglasilo izjavom oko akcije SIPA-e i reagiranja vlasti u Republici Srpskoj . Veleposlanik Ruske Federacije Petr Anatoljević Ivancov tvrdi kako reagiranje Republike Srpske nije plod hira nego problema koji je prisutan u pravosuđu Bosne i Hercegovine te da se radi o logičnoj reakciji na takva zbivanja. Veleposlanik Ivancov 
komentira za Večernji list BiH odnos s Dodikom, približavanje BiH NATO-u, utjecaj SAD-a ...

Rusija se nije priključila osudi poteza RS-a u izjavi OHR, zašto nije i što smatrate spornim?

Mi smo zadovoljni što se incident 'iscrpio'. Ne ulazeći u suštinu pitanja, želim istaknuti važnost suradnje između sigurnosnih institucija BiH i entiteta, uzimajući u obzir povećanje razine terorističke prijetnje. Vjerujemo da se bilo koji nastajući problemi u tim odnosima trebaju rješavati preko obostrano poštovanog dijaloga. To je precizno ono na što smo pozivali od početka nastalog sukoba, odbili smo davati osuđujuće i poučavajuće izjave, koje bi, po našem mišljenju, mogle isprovocirati daljnje pogoršanje situacije.

Može li predsjednik RS-a Milorad Dodik očekivati zaštitu Moskve u slučaju pritiska oko održavanja referenduma?

Ne razumijem u potpunosti o kojoj je zaštiti riječ i ima li uopće predsjednik Milorad Dodik potrebu za tim. Po mom mišljenju, on je samostalan, odgovoran i inicijativan političar te iskusan državnik koji vrlo dobro zna što radi, što hoće i kako to može postići. Smatram da se navikao na pritisak, vjerojatno, ovo je njegovo normalno stanje. A naše stajalite prema referendumu vama je poznato, već sam ga detaljno izložio.


ostatak intervjua čitajte u današnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije