INTERVJU Mr. sc. Andrej Plenković

BiH treba nadogradnju Daytona i federaliziranje s tri ravnopravna naroda

22.08.2016., Osijek - U hotelu Osijek HDZ predstavio kandidate za IV. izbornu jedinicu. Andrej Plenkovic. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
27.08.2016.
u 07:00

Izbori u Hrvatskoj, referendum i lokalni izbori u BiH. Vrijeme političkih turbulencija. Novi predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, koji je dugo godina bio potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta i izravno sudjelovao u odlukama vezanim uz BiH, u intervjuu za Večernji list BiH ističe kako su BiH i ovdašnji Hrvati strateško pitanje te najavljuje snažnu potporu u ostvarenju jednakopravnosti toga naroda i europskoj perspektivi zemlje.

Organiziranje referenduma u RS-u kojim bi se građanima Republike Srpske omogućilo osporavanje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o obilježavanju 9. siječnja kao Dana RS-a izazvalo je nove političke napetosti. Kako gledate na tu situaciju?

- Referendum u RS-u 25. rujna prijetnja je suverenosti i cjelovitosti BiH koju odlučno odbacujem i osuđujem. Ona je već dovela do destabilizacije prilika u zemlji, jačanja tenzija i skretanja političke pozornosti s puno važnijih pitanja kao što su političke, gospodarske i socijalne reforme ključne za daljnji napredak BiH na putu europske integracije. Odluka o raspisivanju referenduma jasan je pokazatelj da vodstvo Republike Srpske ne poštuje pravosudne institucije BiH, a time ni Daytonski mirovni sporazum. Nesumnjivo je da su u pitanje dovedeni mir i stabilnost cijelog susjedstva jer nije isključeno da će referendum u rujnu poslužiti kao uvertira za referendum o odcjepljenju RS-a. Ključno je da međunarodna zajednica u BiH na čelu s visokim predstavnikom Inzkom poduzme sve kako bi se spriječila daljnja erozija političkih prilika u BiH. Hrvatska će sa svoje strane pozorno pratiti razvoj događaja i učiniti sve da i u ovim okolnostima zaštiti prava hrvatskog naroda. Zato sam danas ovdje da u razgovoru s predstavnicima Hrvata vidim što u aktualnim okolnostima zajedno možemo učiniti.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije