BiH privlači sve više turista iz svih dijelova svijeta

BiH u mjesec dana posjetilo više od 100 tisuća turista, očekuje se rekordna sezona

05.05.2024.
u 17:13

Bosna i Hercegovina nastavlja privlačiti sve veći broj turista iz svih dijelova svijeta. Pokazuju to i podaci entitetskih zavoda za statistiku prema čijim je pokazateljima BiH samo u ožujku ove godine posjetilo ukupno 100.530 turista.

Strani turisti

Kako pokazuju podaci Federalnog zavoda za statistiku, ukupan broj dolazaka turista u ožujku 2024. iznosio je 67.315, što je za 2,1 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, a u odnosu na veljaču 2024. veći je za 9,1 posto. Udio domaćih u ukupnom broju dolazaka turista bio je 32,8 posto, a stranih turista 67,2 posto. Ukupan broj noćenja turista u ožujku u FBiH iznosio je 129.408, što je za 3,1 posto više u odnosu na isti mjesec 2023. Udio domaćih turista u ukupno ostvarenom broju noćenja bio je 29,8 posto, a stranih turista 70,2 posto. Prema vrsti smještajnog objekta, najveći broj noćenja ostvaren je u okviru vrste hotela i sličnog smještaja s udjelom od 96,1 posto. U strukturi noćenja stranih turista najviše noćenja ostvarili su turisti iz Hrvatske (21 posto), Srbije (8,9 posto), Turske (7,9 posto), Slovenije (7,6 posto) i Italije (4,8 posto), što je ukupno 50,2 posto. Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 49,8 posto noćenja, podaci su Federalnog zavoda za statistiku. Kada je pak riječ o Republici Srpskoj, u tom entitetu u ožujku je boravilo 33.215 turista, što je u odnosu na veljaču 2024. više za 4,9 posto, te je ostvareno 85.238 noćenja turista, što je u odnosu na veljaču 2024. manje za 4,1 posto. Broj dolazaka turista u ožujku 2024. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine manji je za 2,5 posto, dok je broj noćenja bio manji za 3,2 posto. Od ukupnog broja turista u ožujku 2024. u RS-u, 15.466 je bilo domaćih, a 17.749 stranih turista. Broj dolazaka domaćih turista u ožujku je bio manji za 3,8 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok je broj dolazaka stranih turista bio manji za 1,4 posto. Najviše stranih gostiju u ožujku u RS-u bilo je iz Srbije (7089), Hrvatske (3171), Slovenije (2201), Crne Gore (857), Turske (508), dok je broj dolazaka turista iz ostalih zemalja u ožujku bio ispod 500, podaci su entitetskog Zavoda za statistiku. U ožujku ove godine najviše noćenja u RS-u ostvarili su turisti iz Hrvatske (16.651), Srbije (15.700), Slovenije (7377), Crne Gore (1804) itd.

Uspješna sezona

Budući da broj turista iz mjeseca u mjesec raste, brojni gradovi ove godine očekuju rekordnu turističku sezonu. Zamjenik direktora Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanske županije Semir Temim kazao je nedavno za Klix da je već zabilježeno veliko zanimanje domaćih i stranih gostiju za turističke atrakcije u Hercegovini, osobito u Mostaru. Siguran je da će ovogodišnja sezona biti uspješnija od svih dosadašnjih te da će biti postavljen novi rekord po broju posjetitelja, kako u Mostaru tako i u cijeloj Hercegovini. Osim velikog ulaganja u smještajne kapacitete, prema njegovim riječima, za cijelu Hercegovinu ove godine dodatnu vrijednost imat će i zračna povezanost Mostara, kao središta Hercegovine, s europskim destinacijama. Jedini bh. grad na moru također očekuje rekordnu posjećenost. - Budući da je od 1. svibnja počela prava sezona, svi kapaciteti su dosta dobro popunjeni, a što se tiče hotelskog smještaja, tu je situacija jako dobra - rekao je za Fenu Davor Krešić, predsjednik Udruge hotelijera općine Neum. Što se tiče očekivanja od ove turističke sezone, Krešić smatra da bi ona i financijski i fizički trebala biti bolja od prošle. Nakon izrazito loše zimske turističke sezone, očekivanja pred ljetnu sezonu su, kažu iz Turističke zajednice Srednjobosanske županije, velika. Predsezona, prema riječima direktora Turističke zajednice SBŽ-a Miroslava Matoševića, prilično je dobra. Kako kaže, očekuju najbolju ljetnu sezonu dosad. - Približavamo se ljetnoj sezoni i uradili smo već analize koje su pokazale da, prema broju i kvaliteti manifestacija, središnju Bosnu očekuje jako uzbudljivo i kvalitetno ljeto - kazao je Matošević za Fenu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?