borba protiv koronavirusa

BiH u pregovorima: Kada možemo očekivati cjepivo u našoj zemlji

05.08.2020.
u 19:44

Bosna i Hercegovina vodi razgovore o potencijalnoj nabavi cjepiva protiv koronavirusa na nekoliko razina. Ministarstvo civilnih poslova uključeno je u pregovore za nabavu nakon što prvo cjepivo protiv koronavirusa budu razvijeno. Određene inicijalne razgovore vodi i Federalno ministrstvo zdravstva. Kraj ove godine, početak ili sredina iduće – nitko sa sigurnošću ne može reći kada će prva isporuka cjepiva stići, iz koje zemlje i od kojeg proizvođača, donosi N1. 

Nekoliko cjepiva protiv koronavirusa u posljednoj su – trećoj fazi ispitivanja. Popisi potreba zemalja već odavno su popunjeni. 

Državno Ministarstvo civilnih poslova u pregovorima je za veliku zajedničku nabavku. BiH sudjeluje i u radu EU Komiteta za zdravstvenu sigurnost. Poznato je kako je već definiran Nacrt plana cjepljenja na razini Europske unije. A osim zajedničkih – izvjesno je hoće li entiteti razgovarati i s pojedinačnim zemljama i velikim proizvođačima.

"Mi smo otvorili određene razgovore. Očekujemo da američki FDA do kraja studenoga dadne sugasnost na uporabu jednog cjepiva koje se trenutno nalazi u trećoj fazi testiranja. Zbog povjerljivosti ne bih mogao govoriti niti o jednoj i detaljnije o tome. Ministarstvo zdravstva Federacije BiH na čelu s ministrom već vodi određene razgovore, pripremamo se jer nam je želja da stanovništvo što prije dobije cjepivo", kazao je Goran Čerkez iz Ministarstva zdravstva Federacije BiH.

Republika Srpska iskazala je zanimanje za cjepivo u sklopu zajedničkih razgovora nekoliko zemalja jugoistočne Europe koje je inicirala Svjetska zdravstvena organizacija i Globalna alijansa za cjepiva - Gavi. Nije poznato s kojim će još zemljama i tvrtkama razgovarati na razini ovog entiteta.

"Vršit će se procjena potreba na nacionalnoj razini - koliko bi to cjepivo bilo potrebno za Republiku Srpsku. Ono što nam je nepoznanica je što se uvijek ne zna tko će prvi razviti cjepivo, na koji način će biti distribuirano, kolika će biti cijena i koliko će biti dostupna. To su, nažalost, nepoznanice za sve zemlje svijeta. Određene zemlje koje su i sami proizvođači su već stavile prioritet kao što su Amerika, Rusija, Kina da prvenstveno za svoje stanovnike osiguraju cjepivo, pa tek onda dostupnost za ostatak svijeta", kazao je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Procjenjuje se kako proces nabavke neće biti lagan, a ovisiće od - distribucije, potreba i raspoloživih količina, cijena, kao i načina i mogućnosti plaćanja. Brzina nabavke svakako će ovisiti od brzine i kvaliteta jamstva iz Bosne i Hercegovine.

"Očekujemo da cjepivo bude besplatno za stanovništvo. Očekujemo da u tom procesu idemo po određenoj dinamici i taktici – da najugroženije kategorije prime prve, a tek onda ostali. Postoji jasan i razrađen plan", kazao je Čerkez.

Jedini ispravan način liječenja je cjepivo, smatra imunolog Jasenko Karamehić.

"Gdje god je cjepivo pronađeno i dato, a država je uvela u obveznu cjepljenja – te bolesti koje su mogle biti jednako stravične kao korona, praktički su iskorjenjene i više ih nema. Nadam se da će i naše vlasti prilikom odabira pitati nas stručnjake za koje cjepivo se opredijeliti jer to nije ni naivno, ni jeftino, a jako je značajno spasiti ljudi i zemlju", kaže Karamehić.

"Koji izbor cjepiva napraviti? Najbliže je ovo u Oksfordu, u Velikoj Britaniji. Oni po meni rade najozbiljnije. Tamo sam živio, radio, poznajem njihovu vrhunsku medicinu i oni meni ulijevaju povjerenje", kazao je. 

Ranije je priopćeno kako je Hrvatska rezervizirala oko milijun i pol doza cjepiva protiv koronavirusa na europskoj razini. Predsjednik Srbije najavio je kako razgovara s dvije zemlje, a cjepivo očekuje u prosincu. 
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?