Rujan na + 40:

BiH u tijeku jučerašnjeg dana oborila sve temperaturne rekorde

'vrucine'
'MIDHAT POTUROVIC'
18.09.2015.
u 15:46

U čak dvanaest gradova u BiH izmjerene su rekordne temperature nimalo karakteristične za mjesec rujan

Ekstremno visoke temperature za ova doba godine u tijeku jučerašnjeg dana su doživjele svoj maksimum, kada su u nekoliko meteoroloških stanica na području FBiH nadmašeni apsolutni maksimumi. Od 12, 13 postaja u FBiH, na četiri postaje (u Zenici, Tuzli, Gradačcu i Ivan Sedlu) su zabilježene rekordne temperature za rujan. Najtoplije je bilo u Zenici sa 40, 2 stepena celzijusa, čime je nadmašen stari rekord iz 1987. godine, kad je izmjereno 37, 5 stepeni. U Tuzli i Gradačcu je izmjereno 37, 5, što je novi rekord koji je poništio maksimume iz 2008. godine kada je u ova dva grada zabilježeno 37 stepeni. Na području Ivan Sedla jučer je ponovo izmjerena maksimalna temperatura zraka kao i 2008. godine - 31,7 stupanj celzijusa. U Sarajevu je jučer izmjereno 36, 9 stepeni. Sarajevski rekord, kad su septembarske temperature u pitanju je 37,7 stepeni izmjerenih 1947. godine. U Banjoj Luci je jučer zabilježeno nevjerovatnih i rekordnih 40, 2 stepena. Prethodni maksimum datira iz 2008. godine, kad je u ovom gradu zabilježno 38, 3 stepena. Dan 17. septembar je ujedno bio i najtopliji dan u Banjoj Luci u čitavoj ovoj godini, topliji čak i od julskih i augustovskih izdanja. Temperaturni maksimumi su oboreni u Doboju (39, 8), Rudom (39, 1), Bijeljini (38, 8), Srbcu (37,9), Prijedoru (37, 5), Sokocu (33, 4), Han Pijesku (32, 2). Višegrad je još 1. rujna imao rekord od 40, 1 stupanj.
Područje BiH i šire regije trenutno se nalazi pod snažnim anticiklonalnim poljem, prodorom toplotnih zračnih masa iz južnih krajeva, tj. sa sjevera Afrike koje na naša područja donosi jedno stabilno i nadprosječno toplo vrijeme. Ekstremno visoke temperature za ovaj mjesec očekuju nas još danas i sutra, nakon čega slijedi osvježenje uz padavine i značajniji pad temperatura. U narednom nas razdoblju očekuju izuzetno veliki ekstremi i razlike između vrijednosti temperatura, gdje će se ona u samo dva, tri danas spuštati preko 20 stupnjeva
. Milica Đorđević, dežurna meteorologinja u Hidrometeorološkom zavodu Republike Srpske za Klix.ba govori kako se ovim poslom bavi samo šest godina, no kako je u svojoj kratkoj službi imala priliku da doživi obaranje svih rekorda. Tako je 2010. godina bila rekordna sa najvećom količinom padavina, a godine 2012. su u većini krajeva u BiH oborene apsolutne ljetne temperature (sve do sad). Godinu kasnije, javili su se novi ljetni maksimumi. Prošla je godina, 2014. bila apsolutni rekorder kad su padavine u pitanju. Meteorolozi velike klimatske promjene objašnjavaju globalnim zagrijavanjem. "Klimatske promjene možemo vidjeti i sami, pogotovo u zadnjih nekoliko godina. Sve je toplije, a sve je učestalija i pojava ekstrema, tako da će se sve češće javljati vremenski fenomeni ekstremno niskih i visokih temperatura u jako kratkom periodu. Tu su i obilne padavine, kao i duge suše. " kazala je za Klix.ba Milica Đorđević, dežurna meteorologinja u Hidrometeorološkom zavodu Republike Srpske i dodala kako u samo pet, šest godina unazad, na području BiH možemo da nabrojimo apsolutno sve moguće rekorde kad su u pitanju vremenski fenomeni.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?