Gordan Grlić Radman

BiH zarobljena između dviju političkih tendencija, to podriva temelje stabilne države

Gordan Grlić Radman
Goran Stanzl/Pixsell
16.06.2021.
u 13:18

"Teritorijalnu cjelovitost država Balkana treba očuvati i poštivati, dakle bez prekrajanja granica kako smo čuli zadnjih mjeseci kolanjem nekih famoznih non papera koji su bili usmjereni u tom pravcu", rekao je Grlić Radman

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman izjavio je u srijedu kako su za stabilnost regije ključne tri stvari - poštivanje teritorijalne cjelovitosti država, ustavna jednakopravnost Bošnjaka, Srba i Hrvata u BiH te uspostava međusobnog povjerenja nakon ratova 1990-ih.

"Teritorijalnu cjelovitost država Balkana treba očuvati i poštivati, dakle bez prekrajanja granica kako smo čuli zadnjih mjeseci kolanjem nekih famoznih non papera koji su bili usmjereni u tom pravcu", rekao je Grlić Radman, javlja Hina. 

On smatra da se povjerenje može postići iskrenim razgovorima, rješavanjem sudbine nestalih, procesuiranjem ratnih zločina i davanjem pravde žrtvama.

Govoreći o BiH, kazao je kako je Bosna i Hercegovina zarobljena između dviju političkih tendencija - centralizma odnosno unitarizma i separatizma.

 "To podriva temelje stabilne BiH i negativno se odražava na položaj hrvatskog naroda u BiH", istaknuo je. 

 Ponovio je stav Zagreba da BiH treba provesti reformu izbornog zakona koja, kako kaže, ide u smjeru eliminacije bilo kojeg oblika diskriminacije i kršenja jednakopravnosti.

 Grlić Radman je rekao da je Hrvatska "iskreni zagovaratelj" euroatlanskog puta BiH i da na svim međunarodnim forumima drži BiH u fokusu, jer joj je u interesu stabilna, funkcionalna i prosperitetna susjedna država.

 Hrvatski ministar također je kazao kako Hrvatska potiče posljednje članice EU-a da priznaju neovisnost Kosova.

 "Hrvatska potiče ostalih pet članica EU-a da priznaju Kosovo, jer bi to pridonijelo stabilizaciji regije i samoga Kosova", izjavio je novinarima Grlić Radman koji sudjeluje na međunarodnoj konferenciji GLOBSEC u Bratislavi na kojoj će se razgovarati i o situaciji na zapadnom Balkanu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije