Zastupnička pitanja

BiH zemlja s najviše kladionica u Europi

kladionice
03.02.2016.
u 12:55

Zaszupnik Amir Zukić (SDA) traži od Porezne uprave FBiH točne podatke o prihodima kladionica u prošloj godini, kao i predlaganje zakona koji će kladionice učiniti PDV obveznicima, a novac od tako dobivenih proračunskih prihoda propisati za sportske djelatnosti djece i omladine.

Zukić ističe da je prema jednom statističkom podatku, Bosna i Hercegovina zemlja s najviše kladionica u Europi.

Pitanje-inicijativu o kladionicama Zukić je postavio na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Federalnog parlamenta tijekom uobičajenog jednosatnog termina rezerviranog upravo za zastupničkog pitanja i incijative.

Podnio je još jednu, tematski potpuno drugačiju inicijativu, da država subvencionira pojedince koji se odluče na individualnu proizvodnju energije solarnim putem.

Jednu od brojnih drugih zastupničkih incijativa na ovoj sjednici podnijela je Kenela Zuko. Traži da Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH povuče odluku o zabrani nošenja vjerskih obilježja u pravosudnim institucijama.

Zastupnik SDP-a BiH Enver Bijedić postavio je jedno od pitanja Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija. Zanima ga, rekao je, zašto pri odobravanju natječaja za nabavku soli za zimsko posipanje cesta nije vođeno računa  o domaćoj bh. tvrtki Solana iz Tuzle čija sol se koristi i za zimsko održavanje cesta u Austriji, Švicarskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj? Posao je pripao jednoj egipatskoj tvrtki koja zapošljava svega šest ljudi a ovdje je riječ o 7.000 tona soli, tvrdi Bijedić.

Član DF-a u Zastupničkom domu Dževad Adžem, zastupnik iz Goražda, pita kada će Vlada FBiH utvrditi kriterije i alocirati županijama novac iz sume od 16 milijuna KM koja je ukupni odobreni iznos u ovogodišnjem federalnom proračunu namijenjen za podršku nižim razinama vlasti.

Adžem ističe kako do sada nije određeno koliko će kojoj županiji pripasti od togiznosa i dodaje da će, u slučaju daljnjeg izostanka novca, kolateralna šteta u Bosanskopodrinjskoj županiji biti građani.

Alma Arnaut, zastupnica Bosanskohercegovačke stranke - Sefer Halilović, inicirala je uklanjanje deponije smeća udaljene, kako je rekla, manje od 500 metara od centra Konjica. Ona kaže da stanovnici ovog gradića već tri godine trpe nesnosan smrad od tog odlagališta.

Prema ustaljenoj praksi, odgovore na zastupnička pitanja dostavljaju naknadno, nakon određenog vremena, institucije kojima su postavljena, a zastupnici se potom u Parlamentu izjašnjavaju jesu li zadovoljni odgovorima ili ne.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije