Biden potpisao odluku

Bijela Kuća: Zabrana ulaska u SAD i blokada imovine određenim osobama s Balkana

joe biden
Reuters/Pixsell
09.06.2021.
u 08:23

U najnovijem stavu Bijele kuće precizirane su odredbe iz kojih se može iščitati da će na crnu listu svi oni koji koče procese na Zapadnom Balkanu, a iz naše zemlje već ima nekoliko kandidata.

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je odluku o Zapadnom Balkanu, kojom se produžavaju izvanredne mjere koje je prije 20 godina, donio bivši američki predsjednik George W. Bush, objavila je sinoć Bijela kuća.

Odluka, između ostalog, obuhvaća i objavu tzv. crne liste osoba i organizacija koje su pod sankcijama SAD zbog kršenja Daytonskog mirovnog sporazuma i prijetnje nacionalnoj sigurnosti i interesima SAD.

Predsjednik Bush je 26. lipnja 2001. donio izvršnu uredbu kojom se proglašava da su ugroženi interesi SAD od pojedinaca i organizacija sa Zapadnog Balkana.

"Sva imovina koja se nalazi u Sjedinjenim Državama će biti blokirana i ne može se prenijeti, platiti, izvesti, povući ili na bilo koji drugi način postupati s bilo kojom osobom koju odredi sekretar trezora, u dogovoru s državnim tajnikom", navodi se, između ostalog, u priopćenju Bijele kuće koje je potpisao predsjednik Biden, prenosi Radiosarajevo.ba. 

Na osnovu te Bushove odredbe iz 2001. godine formirana je tzv. crna lista osoba i organizacija s kojima je američkoj vladi i kompanijama zabranjeno surađivati te kojima se u SAD blokiraju imovina i novčane transakcije.

U najnovijem stavu Bijele kuće precizirane su odredbe iz kojih se može iščitati da će na crnu listu svi oni koji koče procese na Zapadnom Balkanu, a iz naše zemlje već ima nekoliko kandidata.

Na ranije objavljenoj listi su, između ostalih, Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Sonja Karadžić-Jovičević, Momčilo Krajišnik, Ljiljana Zelen-Karadžić, Aleksandar Karadžić, Milorad Dodik, Amir Zukić, Nikola Špirić... 

Neizvjesno je hoće li se lista proširiti?

Cijelo priopćenje iz Bijele kuće možete pročitati OVDJE.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?