Jedinstven u svijetu

Biospeleološki muzej u Zavali krije tajne Vjetrenice i Popova

27.01.2022.
u 16:37

U obnovljenoj krasnoj kamenoj zgradi krije se muzej čiji izlošci djecu ostave bez daha, a starije potaknu na pitanja

Na skretanju prema spilji Vjetrenici, odnosno bivšoj željezničkoj postaji Zavala, s prometnice prema graničnom prijelazu Orahov Do, u obnovljenom krasnom kamenom zdanju nalazi se Biospeleološki muzej Vjetrenica. Iz Uprave JU “Vjetrenica – Popovo polje” rekoše da je jedinstven u svijetu. U muzeju se ima što vidjeti i čuti o tajnama ne samo utrobe zemlje, nego i ozemlja, piše Večernji list BiH. Priču o Vjetrenici i Popovu “veze” Vesne Papac Slobođan, turistička voditeljica, koja otkriva svoju metodu rada pa smo je odlučili zabilježiti.

Popovski čamac

”Dakle, priča ide kroz sve postave koje imamo. Tu je jedan izvorni popovski čamac koji je star više od stotinu godina, a donesen je s Velikog jezera u spilju, koje je trenutačno zatvoreno za posjetitelje, jer staza za posjetitelje u zimskom razdoblju dugačka je 600 m, ljeti smo, od prošle godine, produžili za još 200, odnosno na 800 metara. Veliko jezero je 1350 m udaljeno od ulaza u spilju i za njega se po već poznatoj narodnoj tradiciji vezuju vile. E, sada, ako tu ima djece, koja su mi najdraži posjetitelji, razvijemo priču. Za djecu je priča o vilama kao bajka, pa o toj temi s njima razgovaram”, kaže i naša voditeljica pa nastavlja: “Vjetrenicu promatramo kroz cijeli sustav spilja i tako dolazimo i do drugih eksponata koji nisu iz nje, ali su hidrološki povezani i s Vjetrenicom i s jadranskom obalom. Kad kažem hidrološki, onda mislim na Trebišnjicu, nekoć najdužu ponornicu na svijetu, a najveću u Europi koja je to bila do 1979. dok joj zbog plavljenja nisu betonirali korito. Do tada je ona poplavljivala Popovo polje, a voda se znala zadržavati i do 300 dana u godini. Ljudi su se tada od poljodjelaca i stočara pretvarali u ribare. Našlo bi se tu svakakve ribe, ali je endemična gaovica trenutačno zarobljena ispod površine Popova polja. Inače, popovska gaovica je slovila kao afrodizijak. Bila je delicija na trpezama dubrovačke gospode. Nju su izbacivali ponori tzv. estavele. One su i gutale i izbacivale vodu, a s vodom i gaovicu…”

Spiljski leopardi

Voditeljica Papac Slobođan naglašava da se kod tema o plavljenju Popova polja obično povede rasprava. Jer turisti kad pogledaju okolna gola brda teško mogu shvatiti da je prije 40-ak godina tu znalo biti veliko jezero i to u većem dijelu godine. Naravno, pozornost posjetitelja privlače i spiljski leopardi, za koje se smatra da nisu u spilji živjeli nego da su u nju upali kroz otvore iznad spilje, pa kasnije nisu znali izići. Smatra se da su ti eksponati stari 30.000 godina, dok se starost spilje Vjetrenice procjenjuje na oko 5,000.000 godina! Uglavnom, već je i zgrada ovoga muzeja sama po sebi unikat.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?