dom naroda fbih

Birati Hrvatima predstavnike vitalni je interes Bošnjaka

27.09.2018.
u 11:23

Odluku da je zakon s liste vitalnog nacionalnog interesa, Klub Bošnjaka odluku donio uoči izvanredne sjednice Doma naroda Parlamenta F BiH sazvane na njihov zahtjev

Donošenje Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Federaciji BiH kojim bi Bošnjaci osigurali mehanizam izbora hrvatskih predstavnika u vlasti, vitalni je interes bošnjačkog naroda.

Odluku kojom smatraju da je navedeni zakon s liste od vitalnog interesa, Klub Bošnjaka u Domu naroda uputio je prije današnje izvanredne sjednice ovog doma koja je sazvana upravo na inicijativu Kluba Bošnjaka. Novi je to pokušaj donošenja protuustavnog zakona kojim Bošnjaci planiraju izvesti entitetski državni udar, donošenjem izbornim pravila po kojima bi Hrvatima birali predstavnike u vlasti te na taj način Federaciju BiH pretvorili u bošnjaki entitet.

Podsjećamo, Zakon o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu Federacije BiH kojim je nekoliko bošnjačkih stranaka, SDA, SDP, SBB, DF zajedno s Predragom Kojovićem, izaslanikom Naše stranke pokušalo izvršiti entitetski državni udar, donoseći zakon koji je u suprotnosti s Ustavom BiH kao i Daytonskim mirovnim sporazumom na sjednici u srpnju doživio je fijasko upravo u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH nakon čega su sjednicu napustili Bošnjaci. 

Zanemarili su pri tom upozorenja legitimnih hrvatskih predstavnika da se Izborni zakon BiH treba donijeti u Parlamentarnoj skupštini BiH, a ne u entitetskom parlamentu, kao i da zakon donesen bez hrvatskih ministara u Vladi Federacije BiH i hrvatskih zastupnika u Zastupničkom domu ne može dobiti potporu u Domu naroda.

Posezući za mehanizmom zaštite vitalnog nacionalnog intzeresa, prvi put u još uvijek aktualnom mandatu, donošenje protuustavnog zakona tada su zaustavili Lidija Bradara(HDZ BiH), predsjedateljica Doma naroda i dopredsjedatelj Drago Puzigaća (SNSD) koji je podržao njezin stav o proglašenju zakona destruktivnim po vitalne nacionalne interese. Njih su dvoje kao članovi Kolegija iskoristili su mogućnost koju im daje Poslovnik i Ustav F BiH te Zakon o izbornim jedinicama i broju mandata u parlamentu Federacije BiH proglasili destruktivnim po vitalni interes. 

Uvidjevši da će im i drugi pokušaj donošenja Zakona o izbornim jedinicama u Domu naroda propasti jer neće dobiti potporu u Klubu Hrvata, Klub Bošnjaka također donosi odluku po kojom žele da se ovaj zakon razmatra po proceduri vitalnog nacionalnog interesa, odnosno da umjesto Klubova naroda o sudbini zakona odlučuje Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnpog suda Federacije BiH.

Zahtjev s potpisom dvoje članova Kolegija, predsjedateljice Bradara i dopredsjedatelja Puzigaće, prema Ustavu i Poslovniku, daje mogućnost izaslanicima, odnosno Klubovuima u Domu naroda da se izjasne o Zakonu bez slanja pred Ustavni sud F BiH.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Feral
Feral
12:53 27.09.2018.

Nadam se da neće Čovića birati.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?