Ljubuški: Središnje slavlje sv. Ante u Hercegovini

Biskup Palić: "Ne smijemo se bojati biti sol i svjetlo u ovoj zemlji..."

13.06.2020.
u 16:24

Središnja proslava blagdana sv. Ante Padovanskog, veleštovanog i omiljenog sveca u Hrvata, bila   u Hercegovini na Humcu u Ljubuškom. To je poznato i tradicionalno svetište kojem hrle vjernici ne samo iz ljubuškog kraja, nego iz mnogih drugih hercegovačkih župa, kao i obližnjih mjesta u Dalmaciji. U proteklih deset dana kroz Humac je prošlo nekoliko desetaka tisuća vjernika, koji su hodočastili i molili se u sklopu devetnice. Dolazili su na zavjet sv. Anti, činili pokoru, mnogi išli pješice i bosi, moleći se svecu za svoje duhovne i ovozemaljske potrebe, da im pomogne u nevolji, da im usliša molitve i zazive, olakša tegobe i nevolje i svojim zagovorom kod Vječnoga Boga donese i daruje život vječni.
                                  

   Ovogodišnji visoki gost bio je hvarski biskup msgr. dr. Petar Palić, koji je predvodio i iznimno posjećenu misu uočnicu i središnju misu na sam blagdan. Uz biskupa Palića, središnju blagdansku misu su koncelebrirali hercegovački provincijal fra Miljenko Šteko te gvardijan humački fra Dario Dodig i župnik humački fra Ljubo Kurtović. Svečanost je počela ophodom (procesijom) s kipom sv. Ante iz stare samostanske crkve sv. Ante, krećući se ispred nove crkve pa preko dvorišta do vanjskoga oltara. Na početku misnog slavlja gvardijan fra Dario Dodig je uputio pozdrave dobrodošlice vjernicima i hodočasnicima: "onima koji su bosih nogu, uz žrtvu, oni koji su satima proveli u molitvi, pobožnosti i primanju svetih sakramenata, oni koji obilaze oko kipa sv. Ante na koljenima, starima, bolesnima i nemoćnima, s kojima smo duhom sjedinjeni preko TV Herceg Bosne, Radija Mir Međugorje, Radio Ljubuškog, Radija Herceg Bosne, preko naše facebook stranice samostana i župe". Pozdravio je i provincijala dr. fra Miljenka Šretu, a poseban pozdrav i zahvalu uputio je uvaženome gostu, hvarskome biskupu msgr. dr. Petru Paliću.
                                

 Želio bih danas kad slavimo blagdan sv. Ante, koji je u Padovi, ali i diljem svijeta jednostavno poznat pod imanom "Svetac", pred oči stavimo upravo temu svetosti - rekao je na početku svoje propovijedi biskup Palić. Pozvao se na pismo pape Franje vjernicima pod naslovom "Radujte se i kličite", u kojem govori o svetosti u svakodnevnici, gdje kaže da bi se svetost postigla "nije nužno da svatko svoj život potpuno posveti Bogu i Crkvi, poput biskupa, svećenika i redovnika, jer svaki čovjek ima jedako od Boga dano dostojanstvo".
                                    

 Kao vjernici, moramo biti svjesni da svetost nije nešto što postižemo vlastitim mogućnostima, vlastitim sposobnostima, nego je svetost Božji dar... U sv. Anti vidimo vrlo jasan primjer svetosti. Dao je sebe u službi drugima. Ako i danas, nakon toliko stoljeća imamo toliku pobožnost prema sv. Anti, to je znak da je svetost poziv koji nas privlači tako da svi postajemo bolji za sebe i bolji za svijet u kojem živimo. Ne smijemo se bojati biti sol i svijetlo ovdje u ovoj zemlji, u svojemu mjestu, u svojoj biskupiji, u svojoj župi, u svojoj obitelji. Molimo u ovoj svetoj misi Gospodina, da nas po zagovoru sv. Ante, učini svojim svjedocima u ovome svijetu. Ohrabrimo jedni druge u ovome slavlju svoje vjere, da možemo nasljedovati sv. Antu i njegov život. Približimo se Kristu, uzmimo Ga u naručje kao što Ga je sv. Ante uzeo. Dopustimo Mu da uđe u naš život, da mijenja naše srce, da obradi naše misli kako bi nam duša bila bijela i čista poput ljiljana u rukama sv. Ante - naglasio je i pozvao biskup Petar Palić. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?