PROCES U MÜNCHENU

Bivšem golmanu Željezničara Nijemci sude za podršku teroristima u Siriji

Guliver/Thinkstock
09.11.2017.
u 13:18

Emil Kajgana rođen je 1987. godine u Foči, a branio je za mlađe kategorije Željezničara prije nego se 2007. otisnuo u Njemačku

Na sudu u Münchenu danas počinje proces protiv trojice muškaraca koje se tereti za podršku teroristima u Siriji, a među kojima je i bivši golman slavnog bh. nogometnog kluba Željezničar. 

Priča je počela 2013. godine kada je bavarski salafijski propovjednik Izudin J. s dvojicom muškaraca postao logističar terorista u Siriji. Prema navodima tužiteljstva, trojka je dostavljala terence i vozila hitne pomoći terorističkoj skupini Junud al-Sham, piše Radio Sarajevo.

Prvooptuženi Izudin J. rođen je 1983. u Tuzli, studirao je na prestižnom kairskom univerzitetu Al-Azhar, a dugo živi na jugu Njemačke. Osim "vatrenih govora podrške ISIL-u" sigurnosne službe su otkrile da je u džamijama prikupljao donacije za terorističke grupe.  

Druga dvojica optuženika su Bosanac Emil K. (30) i Kosovar Mehdi D. (38), koje je Izudin "zaveo". Emil K. je Emil Kajgana, rođen 1987. godine u Foči, koji je branio za mlađe kategorije Željezničara prije nego se 2007. otisnuo u Njemačku. Poslije je branio i za klubove Greuther Fürtha, branio je i za SpVgg Weiden, KFC Uerdingen i ASV Neumarkt.

Mediji navode da je tijekom sportske karijere došao u kontakt sa salafistima koji su ga zaveli. Kajgani i Mehdiju dozvoljeno je da se brane sa slobode, što se tumači kao najava da će tužiteljstvo za njih imati izvjesnog razumijevanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?