Zbog smjene iz 2004.

Bivši političar tuži OHR u SAD, 
a on se štiti 
imunitetom

sudjenje15
VL
23.12.2015.
u 07:00

Presedan koji je već izazvao reagiranja OHR-a koji je samo mjesec i pol nakon podizanja tužbe povukao sve sankcije protiv dužnosnika Ukine li se imunitet, uslijedili 
bi novi sudski predmeti i odštete

Američki federalni okružni sud u Washingtonu uskoro bi, razmatrajući tužbu bivšeg šefa Ureda predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Zorana Žuže zbog smjene iz 2004. godine, trebao donijeti odluku o tome imaju li Ured visokog međunarodnog predstavnika (OHR), visoki predstavnici, a napose jedan od bivših čelnih ljudi Paddy Ashdown imunitet od kaznenog progona u SAD-u.

Više od 150 smijenjenih

U slučaju da američki sud odluči kako OHR nema imunitet u SAD-u, to bi dovelo do dalekosežnih posljedica i mogućnosti preispitivanja odluka te traženja odštete za više od 150 dužnosnika kojima je kasnije zabranjivano političko i javno angažiranje. 
Nakon godinu i pol dana otkako ju je podnio, tužba Zorana Žuže je u procesu, unatoč tome što su optuženi, u više navrata, tvrdili, u svoju obranu, kako imaju imunitet, navodi u priopćenju odvjetnički tim bivšeg visokog srpskog dužnosnika. Sud, međutim, nije uvjeren da oni imaju imunitet, s obzirom da nastavlja tražiti nove dokumente i argumente. 
Prije izvjesnog vremena sud je tražio od Vlade SAD-a mišljenje o tome imaju li optuženi imunitet u Sjedinjenim Američkim Državama. Zanimljivo je da je Vlada SAD-a, prije tog sudskog zahtjeva, odlučila ne miješati se u ovaj proces u korist optuženih. No, na kraju, dokument koji je Vlada SAD-a, nakon zahtjeva, nevoljko podnijela sudu, bio je iznimno površan i neuvjerljiv, tvrde odvjetnici. Sada, kada ima sve dokumente i argumente i strana u sporu i Vlade SAD-a, sud će donijeti odluku o pitanju imaju li optuženi imunitet u Sjedinjenim Američkim Državama. Do sada je OHR tvrdio da u SAD ima čvrst i dobro uspostavljen imunitet. 
"Međutim, činjenica da se sud s tim nije složio ni nakon godinu i pol dana, treba mnogo zabrinuti OHR i sve bivše visoke predstavnike međunarodne zajednice u BiH", navodi se u priopćenju Žužinih odvjetnika. Proces je inače pokrenut potkraj lipnja prošle godine pred Federalnim okružnim sudom u Washingtonu. Žuža u tužbi navodi kako kršenje međunarodnog prava i njegovih ljudskih prava proizlazi iz odluke OHR-a i Paddyja Ashdowna od 30. lipnja 2004. da ga smijeni i udalji iz državne službe. Ta odluka dio je čistke u kojoj je, osim Žuže, uklonjeno još 58 dužnosnika i javnih službenika u Republici Srpskoj. 
Sam Žuža jučer nije mogao komentirati tijek postupka, ističući tek da vjeruje u američko pravosuđe.

Bez komentara

"Ne mogu komentirati proces koji je u tijeku pred sudom u Washingtonu. Mogu samo reći da imam povjerenje u neovisnost američkog pravosuđa i da očekujem da će Federalni okružni sud u Washingtonu djelovati nepristrano i odlučivati po zakonu u ovom predmetu", kaže Žuža. 
Koliko je OHR ozbiljno shvatio ovu tužbu, koja je inače prva završila pred američkim sudovima, pokazuje da je ubrzo nakon nje ukinuta suspenzija smijenjenim dužnosnicima. Naime, 19. kolovoza 2014. godine, samo mjesec i pol kasnije, Ured visokog predstavnika donio je odluku ukinuti sankcije dužnosnicima koji su još uvijek bili pod zabranama premda nije posve sigurno jesu li na kraju svi doista rehabilitirani. *

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?