presude nema na stranici suda

Bivšim pripadnicima Armije BiH povećane kazne za zločine u Mostaru

sud bih
11.12.2018.
u 14:45

Skriva li Sud BiH presude protiv bivših pripadnika Armije BiH koji su osuđeni za zločine nad Hrvatima u logorima u Mostaru? Ovo pitanje postavili su iz Udruge hrvatskih logoraša koji čekaju već tri mjeseca da se objavi drugostupanjska presuda u predmetu “Enes Ćurić i drugi”.

Tko su osuđeni

Prema informacijama koje su dali, konačna presuda u ovome predmetu izrečena je 21. rujna, ali još nigdje nije objavljena, uključujuću i internetsku stranicu Suda BiH. Inače, osuđeni trojac Enes Ćurić, Ibrahim Demirović i Habib Čopelj dobio je po još tri godine zatvora u drugostupanjskom procesu.

- U logoru u Osnovnoj školi u Potocima bilo je zatočeno 109 hrvatskih civila, od čega 15 malodobnih osoba, osmero djece do 10 godina, 26 starijih od 70 godina i 38 žena, koji su fizički i psihički svakodnevno maltretirani, premlaćivani, silovani, izvođeni na prvu crtu sukoba na kopanje rovova i druge prisilne radove, pri čemu je dvoje hrvatskih zatočenika poginulo, a pet namjerno ubijeno.

Budući da ni jedno tiskano ni elektroničko glasilo u Bosni i Hercegovini do danas nije o istom izvijestilo javnost, opravdano se postavlja pitanje: smije li se o žrtvi, torturama, silovanjima i drugim ratnim zločinima nad Hrvatima u proteklom Domovinskom ratu uopće javno govoriti u Bosni i Hercegovini - rekli su za Večernji list u Udruzi hrvatskih logoraša.

Zašto nije objavljeno

Ističu kako se svaka presuda protiv hrvatskih dužnosnika koristi da bi se cijeli hrvatski narod označio kao zločinački, dok se presude protiv bošnjačkih dužnosnika i pripadnika Armije Bosne i Hercegovine drže daleko od očiju javnosti.

- Ostaje nejasno i zašto na službenoj stranici Suda BiH nigdje nije objavljen niti se nalazi tekst izrečene presude Prizivnog vijeća Suda BiH, kako pod okončanim tako ni pod predmetima u tijeku, a za ostale predmete unaprijed se najavljuje izricanje presuda, odluke o puštanju iz pritvora i slično.

Zašto se, poštovani predsjedniče Suda BiH, ne objavljuju presude u kojima stoji istina o ratnim zločinima, nečovječnom postupanju, prisilnom zatvaranju i silovanju, žrtvi i torturama koje su prošli Hrvati u Bosni i Hercegovini - pitaju hrvatske žrtve logora Armije BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?