PROSVJED

Blokirane ceste, gradnja koridora Vc prekinuta

blokada
Foto: Zoran Grizelj
24.11.2013.
u 11:18

- Ranije smo blokirali prometnice na tri sata, dobivali obećanja i na kraju se ništa ne bi dogodilo - kažu mještani Studenaca

Nastavak izgradnje autoceste kroz Hercegovinu još jednom je obustavljen. Ovaj put nije problem u novcu, politici, nego u blokadi cesta. Naime, nakon više neispunjenih obećanja izvođača radova kako će obnoviti lokalne ceste koji su u velikoj mjeri uništeni prometovanjem velikih strojeva koji grade autocestu, lokalno stanovništvo je odlučilo reagirati. Radi se o stanovnicima Studenaca u općini Ljubuški. Ponovno su blokirane prometnice koje vode do gradilišta, ali ovaj put ne samo nekoliko sati nego trajno, odnosno, do rješenja problema.

Trajna blokada

- Ranije smo blokirali prometnice na tri sata, dobivali obećanja i na kraju se ništa ne bi dogodilo. Govorili su nam kako će ceste biti obnovljene, potpisani su i ugovori, ali se ništa ne poštuje. Ovaj put smo blokirali prometnice i nema uzmaka dok se obećanja ne ispune - rekli su nam prosvjednici koje smo jučer zatekli na punktovima gdje su blokade. Valja napomenuti kako su prosvjednici postavili desetak punktova. Blokirane su sve prilazne ceste, prometnicama, strojevima i kamionima nije dopušten promet. - Dopuštamo promet samo vozilima hitne pomoći ako zatreba. Napominjemo, nismo blokirali lokalne prometnice nego samo ceste koji+e vode do gradilišta - ističu prosvjednici. Inače, posao izgradnje ovog dijela koridora Vc dobio je češki OHL, koji je za kooperante uzeo domaće tvrtke. Organizirali smo se u smjenama, uvijek na punktovima ima nekoliko ljudi, bdjeli smo cijelu noć, imamo agregate i vreće za spavanje, očekivali smo da će se neko pojaviti od odgovornih, ali ništa se nije takvo dogodilo- riječi su ogorčenih mještana iz kamiona koji je blokirao cestu prema dijelu gradilišta. -Počeli su raditi krajem ljeta 2012. godine, a odlaze za pola do godine dana, ništa nije urađeno na lokalnim cestama koje su uništene, vozi se kamionima i puno težih tereta nego što je propisano, bojimo se da oni samo ne odu. Imamo i napismeno da će se ceste popraviti, oni taj dokument očito ne poštuju. Od ove blokade nećemo odustati. Protekla 24 sata nitko nam se nije obratio, samo je policija došla i vidjela da ne blokiramo prometnicu Ljubuški - Čapljina, to i nije u planu ove blokade, kaže odlučno mještanin Josip. On dodaje kako je blokada urađena prema zakonu, kako je o svemu informirana policija, te kako nitko ne želi da napetosti rastu.

Radnici nisu krivi

- Nitko ovdje i ne pomišlja na nasilje, ili neka nasilna rješenja. Znamo i da ovi radnici nisu krivi, oni samo obavljaju posao koji im je povjeren. Zato želimo razgovarati s relevantnim ljudima iz tvrtki koje obavljaju posao na ovom dijelu koridora Vc i da konkretno dogovorimo aktivnosti koje treba provesti na saniranju lokalnih prometnica, kao i rokove za te poslove. Nadam se kako će nas ovaj put shvatiti ozbiljnije nego što je to bilo ranijih godina - zaključuju naši sugovornici s kojima smo razgovarali.

Oni se nadaju kako će dogovor s tvrtkama izvođačima radova uskoro biti postignut, te kako blokada neće trajati još dugo. U protivnom, blokada gradilišta bi mogla trajati još dugo vremena.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?