'Posuško lito'

Bolje da nestane selo nego običaji - kažu i u Posušju

29.08.2016.
u 09:00

Otkada djeluje manifestacija, odnosno bogato “Posuško lito”, pokreću se novi poticaji i za očuvanje posuške i svehrvatske prošlosti.

I večeri folklora i ikavice, “Silo na ognjištu” te Susret na Grginu guvnu čine nove načine očuvanja starih običaja.

Hercegovačke svadbe

Često se i u Posušju spominje poznata narodna poslovica: “Bolje da umre selo nego običaji”.

I ovoga su ljeta brojne posuške i hercegovačke svadbe.

Ponešto se još čuva od zaborava, ali i mnogo toga se zaboravlja. U posuškom Zborniku zapisano je kako su se nekada upoznavali mladići i djevojke te kako su izgledali svatovi, tradicija i običaji u proteklim vremenima u posuškome kraju i Hercegovini.

Danas se mnogo toga promijenilo i mnogo bitnoga zaboravilo.

Stoga se i ovih dana spominju obnove starih običaja, ne samo u svadbama, nego i očuvanju tradicionalnih domaćih jela. Skupina Posušana s prof. Slavom Bagom pripremit će okrugli stol o toj temi.

Mnogo toga lijepoga i zdravoga bilo je u pripremi starih jela u cijelom posuškom kraju, a sada su na margini iako je riječ o zdravoj hrani.

Muzej starina

Okrugli stol o posuškoj prošlosti, kao i spomenu nekoliko dokumentaraca o toj temi, značit će pomak u još tvrđem očuvanju svih vrijednosti iz prošlosti, pa i vraćanja “na stol” zdrave hrane iz posuškog kraja, posebice Tribistova, Vučipolja, Rakitna, Bisiljne pa sve do Blidinja.

Vrijedni istaknuti kako su i mladi Posušani također spremni sudjelovati, i već su i do sada to uradili na mnogim vrijednim akcijama kao što je i očuvanje starih stvari za izložak u franjevačkom muzeju “U kući Oca mojega”. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije