na sjeveroistoku sirije

Borac ISIL-a i državljanin BiH pobjegao prije premještanja u Sarajevo

11.09.2019.
u 20:03

Državljanin Bosne i Hercegovine Armin Čurt, borac Islamske države, pobjegao je iz zatvorskog dijela kampa Roj na sjeveroistoku Sirije neposredno prije premještanja u BiH, saznaje N1.
 
Čurt je trebao biti deportiran 20. travnja 2019. godine zajedno sa Ibrom Ćufurovićem. Informaciju je za N1 potvrdio ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine.
 
“On je trebao da dođe zajedno sa Ibrom Ćufurovićem, zajedno su trebali su biti isporučeni u Bosnu i Hercegovinu. Službeno sam obaviješten da je on uspio da pobjegne iz toga kampa i da trenutno nije tamo dostupan. Za sada nemam informacije kako će se dalje odvijati situacija u vezi njega, ali je to razlog zbog kojeg nije došao u Bosnu i Hercegovinu. Nisam informiran da je bilo još takvih slučajeva, mislim da su dole nakon toga pojačane mjere kontrole i nadzora”, izjavio je za N1 ministar sigurnosti Dragan Mektić.
 
Podsjećamo, Ibro Ćufurović je prvi bh. državljanin, borac terorističke organizacije ISIL, koji je sredinom travnja 2019. godine deportiran u Bosnu i Hercegovinu iz jednog od kampova u Siriji.
 
Prema dostupnim informacijama, Ćufurović je prije deportacije boravio u zatvorskom dijelu kampa Roj na sjeveroistoku Sirije, zajedno sa Arminom Čurtom iz Sarajeva.
 
Optužnica protiv Ćufurovića potvrđena je sredinom srpnja 2019. godine. Optuženi Ćufurović izjasnio se da nije kriv za kazneno djelo organiziranje terorističke grupe u vezi s kaznenim djelom – terorizam, a glavni pretres u ovom predmetu počeo je krajem kolovoza 2019. godine.
 
Prema navodima Tužiteljstva, Ćufurović je 2014. godine otišao u Siriju kada je imao 19 godina, a tamo je koristio ime Abu Kasim al Bosni i sudjelovao u terorističkim aktivnostima u jedinici "Bejt Komandos" koja je kasnije preimenovana u "Al Aksa".
 
Tamo je boravio sve do travnja ove godine, prenosi N1.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije