Bivši ministar MUP-a ŽZH

Boras oslobođen u RH, a u FBiH mu moraju nadoknaditi novčanu štetu

08.03.2021.
u 11:50

Bivši ministar MUP-a ŽZH-a dokazao kako nije imao namjeru nikoga prevariti, te dostavio dokaze koji to potkrjepljuju

"Presretan sam čovjek, zahvaljujem svojoj obitelji i svojoj stranci HDZ-u koji su vjerovali u mene da ću dokazati svoju nevinost", izjavio je Zdravko Boras bivši ministar unutarnjih poslova Zapadnohercegovačke županije nakon što je krajem prošlog tjedna oslobođen optužbi za prijevaru, odnosno da Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, područnoj službi u Splitu nije prijavio da je zasnovao radni odnos kao ministar policije.

Pored okončanja ovog mučnog procesa vođenog u Republici Hrvatskoj, za Borasa je ovih dana okončan još jedan sudski proces vođen u Bosni i Hercegovini čiji je epilog također završio u njegovu korist. Podsjetimo, na splitskom Općinskom sudu Boras je nepravomoćno oslobođen optužbi za prijevaru, kojima ga je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu teretilo da je uzimao invalidsku mirovinu iz Hrvatske od veljače 2015. do kraja travnja 2016. godine, što je iznosilo 95 tisuća i 491 kunu, iako je istodobno obnašao dužnost ministra u MUP-u Zapadnohercegovačke županije, odnosno zasnovao radni odnos u BiH.

Boras je u prvom postupku krajem studenoga 2019. godine pred sucem Antom Unkovićem osuđen na uvjetnu kaznu od godinu dana zatvora s rokom kušnje od tri godine, no viši Županijski sud u Zagrebu tu je odluku ukinuo i vratio istom sucu na ponovno suđenje. 

Ovoga puta Boras je uspio dokazati da nije imao namjeru prevariti Republiku Hrvatsku, da su optužbe na njegov teret neosnovane, te da je podnio potrebne radnje po pitanju obustave mirovine u RH nakon zasnivanja radnog odnosa u BiH. Dostavljanje dokaza rezultiralo je nepravomoćnom oslobađajućom presudom. Naime, Boras je preko svojih odvjetnika, Karla Novosela iz Zagreba i Damira Primorca iz Splita, sucu Unkoviću predočio dopis koji je u veljači 2015. godine poslao Federalnom zavodu za mirovinsko invalidsko osiguranje, u kojem piše da ih moli da mu obustave isplatu mirovine jer je 4. veljače zasnovao radni odnos kao ministar MUP-a.

"Točno je da sam 4. veljače 2015. godine zasnovao radni odnos te sam se konzultirao s odvjetnikom i pitao ga trebam li izvijestiti HZMO. Rečeno mi je da je dovoljno da izvijestim Zavod za mirovinsko osiguranje u Hercegovini i to sam i napravio. Ja sam 18. listopada 2013. godine izgubio status HRVI-ja rješenjem Ministarstva branitelja Republike Hrvatske. Smatram da je Ministarstvo trebalo dostaviti rješenje HZMO-u i da su oni trebali obustaviti isplatu mirovine po službenoj dužnosti. Pa i Upravni sud u Splitu je utvrdio da nemam nikakvih dugovanja prema HZMO-u“, izjavio je Boras iznoseći svoju obranu, te konstatirao kako nitko ne postavlja pitanje je li rješenje Ministarstva branitelja bilo zakonito.

Kazao je i da je kao branitelj tužan, zbog donesenih rješenja jer ispada da je sam sebi dodijelio čin i odlikovanja, a ne prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman.

"Meni je savjest čista, ne osjećam se odgovornim ni krivim“, zaključio je u svom izlaganju pred sudcem Boras  koji je oduvijek vjerovao u neovisno hrvatsko pravosuđe i da će dokazati svoju nevinost. Odmah nakon prve nepravomoćne presude koja je bila osuđujuća Boras je predsjedniku Vlade Zapadnohercegovačke županije Zdenku Ćosiću ponudio ostavku koja je i prihvaćena. Ubrzo nakon toga Skupština ŽZH ga je razriješila dužnosti ministra.

''Kao što je javnosti poznato, protiv mene se vodi kazneni postupak pred Općinskim sudom u Splitu. Unatoč dubokom uvjerenju u moju nevinost koju ću u spomenutom postupku i dokazati, a s ciljem zaustavljanja medijskih naklapanja te objektivne štete koju trpim osobno, kao i moja obitelj i institucija javne vlasti koju obnašam, ovim putem stavljam svoj mandat u Vladi Zapadnohercegovačke županije na raspolaganje'', izjavio je prilikom podnošenja ostavke Boras.

Najavljeno je i ostvario, te još jednom potvrdio onu da je svatko nedužan i nitko ga ne može smatrati krivim za kazneno djelo dok mu se pravomoćnom sudskom presudom ne utvrdi krivnja. Pored ove presude u RH, Boras je zadovoljan i epilogom presude koju je ovih dana donio Vrhovni sud Federacije a prema kojoj mu tuženi moraju nadoknaditi štetu u iznosu od 3000 maraka. Riječ je o tužbi kojom je Zdravko Boras tužio Gordana Šimunovića iz Gruda i RTV Federacije BiH za klevetu iznesenu u emisiji Mreža FTV-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?