previranja u SDS-u i DNS-u

Borba za prevlast u drugoj i trećoj najjačoj stranci u RS-u

16.11.2018.
u 10:00

Postizborna previranja na političkoj sceni Republike Srpske se nastavljaju, a posebno je burno u Srpskoj demokratskoj stranci (SDS).

Dok se čeka sjednica Glavnog odbora SDS-a, još uvijek aktualni predsjednik isključuje iz stranke neistomišljenike kojih je, čini se, sve više. Gotovo da nema dana da neki gradski, općinski ili regionalni odbor ne zatraži ostavku Govedarice i ostatka stranačkog rukovodstva, piše Večernji list BiH. 

Smjene, neslaganja... što dalje

Takvi pozivi stigli su iz tradicionalno najjačih uporišta SDS-a kao što su Doboj, Teslić, Zvornik, Bijeljina, Sokolac, Istočno Sarajevo... Govedarica odgovara protumjerama pa je tako jučer iz SDS-a isključio aktualnog zamjenika ministra obrane BiH Borisa Jerinića zbog “teže povrede Statuta i djelovanja suprotnog službenim stavovima SDS-a”.

Drugim riječima, Jerinić je smijenjen jer se svrstao uz već isključenog gradonačelnika Doboja i novoizabranog zastupnika u državnom Parlamentu Obrena Petrovića koji je još ranije isključen iz SDS-a. Petrović, Jerinić, kao i zastupnici iz Doboja, izabrani na listi SDS-a u Narodnu skupštinu RS-a, ušli su u koaliciju sa SNSD-om i bit će dio entitetske i državne vlasti.

Govedarica poručuje članovima i simpatizerima SDS-a da će “učiniti sve da stranku sačuvaju od mešetara i trgovaca”.

- SDS ćemo sačuvati dosljednom politikom i nećemo dopustiti da nas neodgovorni pojedinci izruče onima koji žele da SDS nestane, ujedno praveći od lažnih patriota nacionalne heroje - naveo je Govedarica.

Međutim, popis onih u koje upire prstom je sve veći pa je realno očekivati ili da Govedarica bude smijenjen ili da ostane na čelu potpuno rascijepane i u političkom smislu marginalne stranke, što je SDS bez stranačke baze iz Doboja, Teslića, Zvornika, Bijeljine i Istočnog Sarajeva.

Velika previranja su i u Demokratskom narodnom savezu (DNS) koji bi trebao ostati unutar vladajuće koalicije.

Nakon prozivki Milorada Dodika na račun nekih dužnosnika DNS-a koji su radili protiv koalicije, kao i smjena njihovih kadrova s entitetskih pozicija, na udaru se našao i do sada neprikosnoveni lider stranke Marko Pavić.

Zahtjevom za smjenu zamjenika predsjednika DNS-a i još uvijek aktualnog predsjednika Narodne skupštine RS, Nedeljka Čubrilovića, Pavić se zamjerio mnogim stranačkim dužnosnicima.

Otvoreni za nove ljude

Dopredsjednika DNS-a Spomenka Stevanović izjavila je da odluka Predsjedništva DNS-a o razrješenju Nedeljka Čubrilovića dužnosti zamjenika predsjednika nije konačna dok je ne verificira Glavni odbor.

Pri tomu je otvoreno stala u Čubrilovićevu zaštitu optuživši Pavića da je proteklih godina napravio niz kadrovskih pogrešaka. Ona je izjavila da je DNS uvijek bio otvoren za nove ljude “s časnim i dobrim namjerama”, ali da je stranka “postala koš za političko smeće”.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?