TAJNE PRTLJAŽNIKA

Borbe s prostorom: ako vam sve ne stane, postoji jedno rješenje

11.08.2017.
u 10:30

Ako vam sve stvari za ljetovanje ne stanu u automobil, krovne kutije su rješenje

Pakiranje stvari za putovanje na godišnji odmor, pogotovo obiteljima s djecom, često zna biti stresno. Jer koliko god velik prtljažnik u automobilu imali, gotovo uvijek dođemo do zaključka da nedostaje prostora i nevjerojatno je kako se nekad na more putovalo “fićom” u koji je ipak nekako sve stalo. No danas su druga vremena i na putovanje se nosi više stvari, a i zahtjevi za komfornim putovanjem nemjerljivo su veći.

Prije svega, morate znati s koliko korisnog prtljažnog prostora raspolažete. Imate li automobil s velikim prtljažnikom – primjerice, karavan ili jednovolumen – sigurno će vam biti lakše nego ako na put idete kompaktom. Ali, i za to postoji rješenje – postavljanje krovne kutije na krov automobila. Cijena krovnih kutija i krovnih nosača na koji se montiraju kreću se od 1500 kuna pa sve do više od 5000 kuna. Ali, ako vam krovna kutija ne treba često, odnosno ako vam je potrebna samo jednom godišnje, dobra je opcija unajmljivanje krovnih kutija. Primjerice, kutija s 330 litara koja inače stoji 1999 kuna unajmiti se može za 35 kuna po danu, dok se veće kutije iznajmljuju po cijenama do 100 kuna dnevno. Unajmiti se mogu i krovni nosači po cijeni od 25 kuna dnevno. Kod montiranja nosača i kutije na krov automobila treba paziti da je sve dobro pričvršćeno. Ako ste se odlučili koristiti samo prtljažnik automobila, trebate, ovisno o njegovoj veličini, odlučiti što ćete ponijeti na ljetovanje. Dakle, treba postaviti prioritete. Pokušajte što bolje iskoristiti slobodan prostor. Teže i veće stvari poput torbi i prijenosnih hladnjaka ukrcajte na dno i pokušajte ih rasporediti tako da između njih ostane što manje slobodnog prostora. Imate li mnogo manjih stvari, praktično ih je staviti u kutije jer će se tako bolje iskoristiti prostor.

Stvari koje će vam biti potrebne tijekom putovanja spremite na vrh prtljažnika kako biste ih mogli što lakše naći. Stvari koje se moraju voziti u kabini smjestite tako da što manje smetaju putnicima, a svakako pripazite da teže stvari – ako ih već morate voziti u kabini – budu dobro uglavljene kako se ne bi mogle kretati u vozilu prilikom naglog kočenja. Iako su današnji auti mnogo komforniji od nekadašnjih, neke će vam stvari olakšati dugo putovanje i početak ljetovanja te će povratak s odmora učiniti ugodnijim. Prije svega, bilo bi dobro prije odlaska na putovanje provjeriti je li sve u redu s klima-uređajem, bez kojeg većina vozača više ne može zamisliti putovanje na ljetnim vrućinama. To se posebno odnosi na obitelji s malom djecom. Mališanima vrućina najviše smeta, a i samo putovanje automobilom najteže im pada. Osim ispravnog klima-uređaja, vrlo će korisna biti sjenila za stakla, kako bočna, tako i sjenilo za stražnje staklo, koje će spriječiti direktno izlaganje suncu putnika u vozilu. Višesatna izloženost direktnom suncu kroz automobilski prozor može biti vrlo opasna i uzrokovati toplinski udar ili sunčanicu, a posebno su ugrožena djeca koja će u hladovini sigurno biti zadovoljnija i mirnija tijekom putovanja.
 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?