predsjedateljica Zastupničkog doma PS BiH

Borjana Krišto održala predavanje na ljetnoj školi Političke akademije HDZ-a BiH

05.06.2021.
u 17:21

Krišto je u svom predavanju posebnu pažnju posvetila provedbi Odluke Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda koja se poziva na opće načelo demokracije da jedan narod ne bira drugom narodu političke predstavnike

U organizaciji zaklade Hanns Seidel Stiftung, a u okviru ljetne škole Političke akademije HDZ-a BiH koja se ove godine održava od 4. do 7. lipnja u Splitu predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto održala je predavanje polaznicima Političke akademije na temu: Izbori u podjeljenim društvima – primjer Bosne i Hercegovine.

U svom predavanju Krišto je govorila o izbornom sustavu Bosne i Hercegovine kao i o svim anomalijama koje se nalaze u Izbornom zakonu BiH kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH i izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH kao i u Dom naroda PS BiH.

Govoreći o trenunom izbornom modelu te problemima i položaju Hrvata u BiH, Krišto je naglasila da je dekonstituiranja hrvatskog naroda u BiH počelo već pred izbore 2000. godine izmjenama Izbornog zakona BiH na inicijativu voditelja Misije OESS-a Roberta Berija koji su se odnosili na način izbora u Dom naroda Parlamenta FBiH što je omogućilo političke projekta kao što su Alijansa i Platforma.

Krišto je u svom predavanju posebnu pažnju posvetila provedbi Odluke Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda koja se poziva na opće načelo demokracije da jedan narod ne bira drugom narodu političke predstavnike.

Polaznicima Političke akademije HDZ-a BiH predstavljeni su i modeli izmjena Izbornog zakona BiH kojima se nude rješenja za provedbu odluke Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda na svim administrativno – političkim razinama, što se posebno odnosi na Predsjedništvo i domove naroda, kako bi se time otklonila diskriminacija prama hrvatskome narodu kao konstitutivnom, a istodobno otklonila diskriminacija i prema nepripadnicima konstitutivnih naroda kada su u pitanju presude Europskog suda za ljudska prava iz Strasbourga.

Krišto je u svom predavanju zaključila kako je izmjena Izbornog zakona BiH sukladno Odluci Ustavnog suda BiH i presudama Europskog suda za ljudska prava najvažnije pitanje u državi jer nije riječ samo o Hrvatima u BiH nego i opstojnosti i europskoj budućnosti Bosne i Hercegovine kao države tri jednakopravna konstitutivna naroda i drugih koji u njoj žive.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije