Visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku

Borrell: Braneći BiH, EU brani svoje vrijednosti

josep borrell
16.03.2022.
u 20:48

va mjera sa EUFOR-om nije nikakvo upozorenje već mjera predostrožnosti koja ide u prilog miru i stabilnosti BiH”, rekao je Borrell.

“Braneći Bosnu i Hercegovinu, Europska unija brani i svoje vrijednosti. BiH smatramo dijelom jedne šire europske perspektive i ohrabrujemo vas da nastavite raditi na europskom putu”, rekao je za N1 visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Kazao je kako će Rusija neminovno pokušavati pojačati svoj “već dovoljno snažan utjecaj u regiji te poručio da će rat imati posljedice za cijeli svijet koje će se, prije svega, ogledati u povećanju cijena hrane i energenata. To će, dodaje, biti značajan udar na globalnu ekonomiju.

“Moramo građanima objasniti što se događa. Imate jako puno propagande i dezinformacija iz Rusije. S tim se moramo suočavati, pojašnjavati što se događa i koje su posljedice. Potrebno je prije svega osigurati prave informacije građanima, a u narednim koracima aktivirati proces približavanja svih šest zemalja Zapadnog Balkana na njihovom europskom putu”, rekao je Borrell.

Istaknuo je kako i Albanija, Sjeverna Makedonija i BiH imaju isti zahtjev – ubrzanje puta u EU, što je, kaže Borrell prihvatljivo, ali kaže da sve zemlje moraju ispunjavati svoje zadatke, ne zbog članstva već zbog građana. Neki od segmenata su borba protiv korupcije, prevazilaženje poteškoća iz prošlosti, ekonomska perspektiva, jačanje demokracije itd. Govoreći o svojom posjetu Bosni i Hercegovini, kazao je kako nije tu da bilo koga krivi ili upire prstom.

“Došao sam da zajednički s onima koji su na čelu institucija analiziram posljedice rata i kako napredovati na EU putu. Ovo nije samo stvar političara već i građana. Građani moraju raditi snažnije na pomirenju, prekinuti praksu nacionalno podijeljenih škola, ići ka integraciji. Trideset godina je prošlo od opsade Sarajeva, krajnje vrijeme je da radimo na integraciji, osobito škola, što je osnovni temelj za buduće naraštaje. Nije važan samo izborni zakon, mislim jeste važan, ali imaju i druga pitanja koja su važna”, rekao je Borrell.

Borrell je posjetio operaciju ALTHEA i poručio kako su oni tu da bi očuvali sigurnost. S druge strane, kazao je kako prema njegovim informacijama, NATO neće raspoređivati trupe u BiH.

“Šta bi drugo mogao biti naš cilj ili moj cilj? Nema skrivanja, nemam oraha u džepu. Što bi mogla biti druga svrha?”, upitao je. Dodao je kako se nada da njihov angažman neće biti potreban, ali da, ukoliko bude bilo potrebe, spremni su poslati dodatni broj vojnika.

“Moram pojasniti da je ova mjera povećanja broja ljudstva donesena iz predostrožnosti. To ne znači da nešto očekujemo u narednim danima. Rat u Ukrajini je diktirao izmjenu obrambene i sigurnosne slike Europe. Ova mjera sa EUFOR-om nije nikakvo upozorenje već mjera predostrožnosti koja ide u prilog miru i stabilnosti BiH”, rekao je Borrell.

Pritisak na Rusiju planiraju nastaviti kao do sada – mjerama i sankcijama. Poručuje da će “EU učiniti sve što je u njenoj moći da spriječi treći svjetski rat”.

“S naše strane nećemo isprovocirati nikakvu situaciju koja bi omogućila proširenje rata na druga područja. Neki su insistirali na zoni zabrane letova, ali to bi bila objava rata”, kazao je.

EU nema u planu praviti svoju vojsku, ali ima u planu jačanje vojska 27 članica EU.

“Izdvajanja sada za vojsku u okviru 27 zemalja članica su tri puta viša od Rusije, ali nam efikasnost nije ista. Moramo objediniti svoje kapacitete kako bi izbjegli nepotrebna dupliciranja, prevazići nedostatke koje imamo kako bi osigurali otpornost i snagu u vojnom smislu. Naravno, NATO će i dalje biti jedna od najvažnijih resursa kao garant obrane teritorijalnoga integriteta Europe, ali sa jačom Europom jača i NATO i mi ćemo svakako biti spremni dogovoriti na situacije u kojima NATO neće biti dovoljan”, rekao je Borrell 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?