Visoki predstavnik Europske unije

Borrell: EU i BiH su sestre bliznakinje, utemeljene na istim vrijednostima

21.11.2020.
u 17:33

Kada u Sarajevu čujem molitvu sa džamija pomiješane sa zvonjavom crkvenih zvona, a u neposrednoj blizini je i sinagoga, sjetim se i moje rodne Španjolske, moga grada Toleda, kazao je na početku svoga obraćanja Bosancima i Hercegovcima potpredsjednik Europske komisije i visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Istaknuo je da je ovaj pluralitet kultura koje ima Sarajevo, ali i BiH, ogromno bogatstvo i snaga, ali isto tako i "moćno oružje" u rukama onih koji žele zadržati podjele.

"Povijest nas je naučila da razlike itekako mogu biti oružje. Imali smo takav slučaj i prije 30 godina kada su susjedi postali neprijatelji. Slične stvari su se događale i u drugim mjestima u svijetu, tako da i Sarajevo nije iznimka", dodao je Borrell.

Poručio je kako su Bosna i Hercegovina i Europska unija "sestre blizanke", utemeljene na istim vrijednostima.

"I utemeljene smo u isto vrijeme - 1992. godine. Tada je EU postala sljedbenica europske zajednice dok su građani BiH na referendumu izglasali svoju nezavisnost", naveo je potpredsjednik Europske komisije.

Podsjetio je kako je Europska unija projekt nadilaženja tragedija prošlosti...

"Jedna od tih tragedija je počela i u ovom gradu, ali te tragedije smo uspjeli prebroditi. Bili smo u stanju graditi mir i jedinstvo tamo gdje su postojale razlike", kazao je Borrell.

"Zbog toga insistiramo u pridržavanju Zapadnog Balkana Europskoj uniji", zaključio je na kraju svoga obraćanja potpredsjednik Europske komisije i visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?