NAKON BURNIH REAKCIJA

Borut Pahor o non-paperu za BiH: Mijenjanje granica mirnim putem nije moguće

News1.mk/EXPA/XINHUAPIXSELL
16.04.2021.
u 15:36

Pahor je ustvrdio da mu nije bio poznat non-paper kad je nedavno bio u BiH

Predsjednik Slovenije Borut Pahor sazvao je konferenciju za medije vezano za non-papar koji je navodno djelo Janeza Janše. Kazao je kako mijenjanje granica mirnim putem nije moguće. Podsjećamo, navodno je premijer Janez Janša poslao u Bruxelles svoj prijedlog prekrajanja granica BIH, što je izazvalo brojne reakcije iz regije. 

– Očuvanju teritorijalne cjelovitosti država istočne Europe posvećujem svoju veliku pozornost kao predsjednik Republike. Zato sam i dao prijedlog za inicijativu koja je prerasla u Berlinsku konferenciju. U pripremama za ovogodišnju konferenciju nedavno sam posjetio Sarajevo i susreo se sa svom trojicom članova predsjedništva. Jedan sam od rijetkih predsjednika koji naglašava važnost pomirenja za njihovu budućnost – ustvrdio je Borut Pahor, pišu 24ur.  

Pahor je ustvrdio da mu nije bio poznat non-paper kad je nedavno bio u BiH. Kazao je da prema njegovu mišljenju važno pitanje proširenja Europske unije.  

– Proširenje postaje pitanje vremena, a ne samo političke volje. Spori tempo proširenja hladi povjerenje u europsku perspektivu u tim zemljama, a posljedice bi mogle biti jačanje nacionalizma i povećanje utjecaja trećih zemalja – napomenuo je.  Osvrnuo se i na ulogu Slovenije u regiji.  

– Neki dugo vremena nisu bili mišljenja da bi se visoki predstavnici Slovenije trebali miješati u pitanja regije. Razumio sam to u '90-ima – kazao je i nadodao kako danas to ne razumije i da on želi da jednog dana sve zemlje koje su bile zajedno u Jugoslaviji postanu članice Unije. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije