Islamisti na granici

Bosnić kupuje zemlju i kuće za novo gnijezdo vehabija

Husein Bilal Bosnić
Foto: Screenshot Youtube
05.10.2014.
u 10:16

U zabitom selu u kojemu žive stanovnici srpske nacionalnosti Bosnić i njegovi sljedbenici kupili su 10-ak posjeda

Smješteno na samom “rogu” Bosne i Hercegovine, na sjevernoj granici s Hrvatskom, selo Bosanska Bojna izgleda kao da je u njemu vrijeme stalo. Nema tu ni trgovine ni gostionice, cesta je blatna, a posljednji rat, do kojega su tu živjeli stanovnici srpske nacionalnosti, učinio je da zamalo više nema ni ljudi. Ono malo čitavih kuća što je ostalo, uglavnom je na prodaju. Iako tržište nekretnina ne cvjeta ni u obližnjoj Velikoj Kladuši, udaljenoj podjednako od Bosanske Bojne kao i Topusko s hrvatske strane granice (riječ je o dvadesetak kilometara), ovoga ljeta kuće i zemlja u Bojni ipak su našle svoje kupce. Prodano je, pričaju u ovom kraju, desetak posjeda.

Nova Gornja Maoča

A kupci su – radikalni selefije, vehabije koji nevjernicima smatraju sve svoje neistomišljenike, uključivši i druge muslimane. Na od civilizacije skrovitom, ali joj ipak dostupnom mjestu, kanili su pripadnici te vjerske zajednice podići naselje u kojem bi svoju djecu držali podalje od poroka, a svoje žene od očiju drugih, kao što su to učinili i u Gornjoj Maoči, a onda po uzoru na nju, na još nekim lokacijama u BiH.

Ali, nakon akcije “Damask” koju su početkom rujna proveli policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), raščišćavanje u korov zaraslog zemljišta u Bosanskoj Bojni zaustavljeno je, a vehabije više nisu u selu. Među uhićenima u spomenutoj akciji jest i Husein Bilal Bosnić, jedan od vođa vehabijske zajednice u BiH, osumnjičen za vrbovanje ovdašnjih muškaraca, ali i žena, za odlazak na ratište u Siriji i Iraku, na strani Islamske države. Upravo je Bosnić – za kojeg tužitelj Dubravko Čampara kaže da je nasljednik Nusreta Imamovića, zapovjednika ISIL-a, kojeg je američka vlada uvrstila na popis deset najtraženijih terorista na svijetu – bio glavni kupac nekretnina u Bosanskoj Bojni. U selo je, svjedoče mještani, dolazio u pratnji “svojih” ljudi.

– Bio je mjesec ramazana kad mi priđe Bilal Bosnić iz Bužima i reče da smo sad komšije. Zoran, koji sad radi k’o policajac u Prijedoru, prod’o mu svoju kuću i zemlju. Doduše, dao mu Bosnić 2000 eura kapare, ostatak od 15.000 eura treb’o mu je dat’ onaj dan kad je uhapšen – ispod glasa, pazeći da ju tko ne čuje, kaže za Večernji list mještanka Bojne.

Kompletnu reportažu čitajte u tiskanom, nedjeljnom izdanju Večernjeg lista BiH...

Komentara 2

BE
bendz
23:25 05.10.2014.

Ja navijam za Bosnica.Zato sto moze da radi sto hoce.Alal mu vjera.Bosnicu rasturaj sve oko sebe dok imamo govnjivu vlast.

CO
cope
15:51 06.10.2014.

A kako crkva finansira kupovine nekretnina u srednjoj Bosni,malo napisite i o tome tako da informacija bude potpuna.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?