Još jedan bezuspješan krug pregovora o Mostaru

Bošnjaci i dalje traže šire promjene Statuta, Hrvati protiv

11.05.2018.
u 10:00

I dok je prije 20-ak dana čak i zavladao optimizam da bi se pitanje Mostara uskoro moglo riješiti te da bi se mogli održati lokalni izbori u gradu na Neretvi nakon 10 godina, sada se opet stvari vraćaju na početne pozicije, piše Večernji list BiH.

Nova runda stranačkih pregovora završena je bez konkretnih zaključaka.

Omer Mičijević, predsjednik mostarskog BPS-a, domaćin jučerašnjeg sastanka, nakon završetka istoga kazao je kako su SDA, DF i BPS dostavili pismene prijedloge izmjena Statuta grada Mostara, dok su ostale stranke svoje prijedloge iznijele usmeno.

Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar Damir Džeba rekao je za Večernji list kako je bio spreman razgovarati o promjenama Statuta Mostara, ali koje se odnose na samo dva članka.

Uvjeti za izbore

- Njih trebamo mijenjati po sili višeg zakona. Oni se odnose na izborne jedinice i broj vijećnika koji dolaze iz određenih izbornih jedinica.

Bošnjačke stranke i dalje žele cjelovite promjene Statuta Mostara koje izlaze iz okvira odluke koju je donio Ustavni sud. Mi smo i dalje na stajalištu kako trebamo provesti odluku Ustavnog suda i osigurati održavanje izbora, a zatim novoizabrano Gradsko vijeće neka odlučuje o daljnjim promjenama Statuta - rekao je Džeba jučer za Večernji list.

Novi krug pregovora zasjenile su izjave bošnjačkih političkih čelnika u Mostaru i Federaciji, koji već nekoliko dana zaredom o Hrvatima govore kao zločinačkom narodu i agresoru na BiH.

Radikalizacija stanja

Prvo je s ovakvim izjavama krenuo predsjednik lokalnog SDA u Mostaru Salem Marić, da bi se na priču nadovezali federalni i državni bošnjački dužnosnici koji su obilježavanje Dana Europe i pobjede nad fašizmom na Partizanskom spomen-obilježju pretvorili u privatni događaj na koji nisu bili pozvani predstavnici Hrvata, čak ni gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić. S druge strane, SDA ni u kojem slučaju sada ne odgovaraju izbori u Mostaru zbog brojnih raskola u stranci i slabog rejtinga među bošnjačkim narodom. Sve ovo su razlozi zbog kojih se namjerno iznose stavovi za koje se unaprijed zna da su neprihvatljivi hrvatskoj strani.

Sve je jasnije kako lokalnih izbora u Mostaru neće biti do 2020. godine te kako će grad otežano funkcionirati i iduće dvije godine. Valjda će do tada politika iznaći načina provesti odluku Suda i osigurati održavanje lokalnih izbora u Mostaru. Idući sastanak političkih stranaka trebao bi se održati za 15 dana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije