Danas se očekuju sva imena hrvatskih kandidata za predstojeće opće izbore

Bošnjaci (ne)će presuditi o hrvatskom predsjedniku

glasovanje
Foto: Ilustracija: Marijan Susenj/PIXSELL
11.07.2014.
u 09:00

Predsjedništvo BiH: Velike oscilacije brojki zbog manipulacije

Od vremena prvih višestranačkih izbora 1990. u Bosni i Hercegovini umnogome se promijenila tek matrica biranja hrvatskih političkih predstavnika, dok je kod bošnjačkih, odnosno srpskih dužnosnika do sada poštovan narodni i politički legitimitet. U te 24 godine, od 473.002 glasa koliko je dobio Stjepan Kljujić i tako ostao Hrvat s najvećim brojem glasova, do Krešimira Zubaka, Ante Jelavića ili Dragana Čovića broj glasova za hrvatske članove Predsjedništva se četverostruko smanjio. Doprinijelo je tome djelomična disperzija glasova, sve dok SDP nije odlučio kandidirati Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH.

Nelegitimni izbor

Na krilima glasova ove stranke za koju u najvećem broju glasuju Bošnjaci, Komšić se popeo na više od 330.000 glasova. Predstojeći opći izbori po sadašnjim najavama mogli bi ponovno izbor hrvatskog člana BiH Predsjedništva vratiti u okrilje hrvatskog biračkog tijela, iako postoje određene projekcije da bi se uz pomoć bošnjačkih birača pojedini kandidati mogli pokušati ponoviti recept s posljednja dva izborna kruga. Pri tome je vrlo značajna činjenica da se aktualni član Predsjedništva BiH Željko Komšić ne može kandidirati na izborima budući da je odradio dva mandata, a prema vrijedećem Ustavu ne može se ponovno kandidirati za ovu fotelju. Slične ambicije, uz pokušaj da uz bošnjačke i hrvatske glasove dođe u Predsjedništvo BiH, odnosno da promijeni ured samo nekoliko soba dalje ima predsjednik Federacije BiH Živko Budimir. Ambicije Budimira, koji je čudnovatom matematičkom formulom smišljenom u uredu visokog predstavnika po kojoj je 5 trećina od 17 zastupnika, i stigao u fotelju predsjednika Federacije BiH, smislio je da uz potporu Bošnjaka i Hrvata stigne u fotelju hrvatskog člana Predsjedništva. Uostalom, to govori i sastav njegove stranke kao i koalicije koja je napravljena u Federaciji BiH. Valja reći da je on na posljednjim općim izborima bio jedini koji se ispred HSP-a plasirao u Skupštinu Hercegovačko-neretvanske županije gdje je osvojio nešto više od 2000 glasova birača.

Ostatak teksta čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?