Nikola Lovrinović

Bošnjaci žele praviti državu po mjeri jednog naroda, to nije model za BiH

07.05.2017.
u 07:00

Povlačenje vitalnog nacionalnog interesa od strane bošnjačkih izaslanika u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH zbog prijedloga izmjene Izbornog zakona još jednom je pokazalo stvarnu sliku u državi. Hrvatski prijedlog po kojem bi konačno bilo onemogućeno Bošnjacima da biraju hrvatske predstavnike u vlasti za SDA je ugrožavanje bošnjačkog nacionalnost interesa. U prijevodu, Bošnjaci i SDA se ne žele odreći mogućnosti da vladaju hrvatskim predstavnicima u vlasti, što govori kako i dalje grade državu po mjeri jednoga, a ne svih naroda. - Moglo je se očekivati da će SDA povući potez zaštite nacionalnog interesa jer su ga najavili. Ovim je definitivno postalo, valjda, svakome jasno što je njihova namjera i što su činili sve ove godine. Naš prijedlog jasno pokazuje da su naše namjere konačno riješiti pitanje izbora naših predstavnika u tijelima gdje predstavljaju hrvatski narod i jasno je da se ne radi ni o kakvoj podjeli niti bilo čemu za što nas optužuju. Dakle, definitivno je jasno i onima koji to nikako nisu htjeli prihvatiti da se želi državu samo po mjeri jednoga naroda, a sva ostala briga je samo krinka za postizanje toga cilja izjavio je za Klix.ba predsjednik Kluba HDZ-a BiH u državnom parlamentu Nikola Lovrinović.
Loša poruka
- Ovo je loša poruka i znači nastavak lutanja bez jasnog cilja, potiče kaotičnu situaciju i nije dobro. Možemo definitivno riješiti jedno veliko nerazumijevanje među nama i šansa još postoji. Sve sam uvjereniji da najveći dio političara iz reda bošnjačkog naroda misli da će i kroz kaotičnu situaciju doći do željenog cilja.
Nisam siguran da je to dobro. Samo malo poštivanja drugih, kako se stalno proklamira i samo malo realnosti u pristupu rješavanja političkih pitanja bilo bi dovoljno da situaciju potpuno preokrenemo. Mislim da su teški promašaji inzistirati na građanskoj i unitarnoj državi i da to definitivno nije model za uređenje BiH. Što se prije to shvati brže ćemo stići do stabilne države i prihvatljive za život svih - naglašava Lovrinović.
Temeljna pitanja
On je zaključio kako se ovdje radi o temeljnim pitanjima koja se moraju riješiti ako želimo da BiH ima budućnost i da svi narodi koji u njoj žive budu jednakopravni. Hrvatski političari već godinama rade na procesu izmjene Izbornog zakona koji bi trajno riješio pitanje izbora predstavnika jednoga naroda u tijelima vlasti. Čelnici Hrvatskog narodnog sabora BiH već duže vrijeme ponavljaju kako se ne smije ponoviti Željko Komšić, odnosno, stanje u kojem hrvatski član Predsjedništva BiH bude biran glasovima bošnjačkog naroda. Isto treba primijeniti i na druge razine vlasti, ali bošnjačka politika ima druge planove.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Booyakasha
Booyakasha
11:57 07.05.2017.

5% stanovnistva zeli da kontrolise drzavu, zasto se ne oporezuju prihodi od kladionica?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?