novi problemi u HNŽ-u

Bošnjačka strana blokira proračun Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ

22.12.2018.
u 20:38

Upravno vijeće Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a ni jučer nije postiglo kompromis o rebalansu proračuna za ovu godinu te nije bilo dogovora ni o prijedlogu proračuna za iduću, piše Večernji list BiH.

 Predsjednik Upravnog vijeća ZZO-a HNŽ-a Ismet Hajdar rekao je kako smatra da ne postoje uvjeti za razmatranje i donošenje predloženih financijskih dokumenata Zavoda (rebalans II i financijski plan), a samim tim ni drugih dokumenata koji su u izravnoj vezi s financijskim planom Zavoda za 2019. godinu (smjernice za izračun sredstava u zdravstvu, plan rada Zavoda i plan javnih nabava za 2019. godinu).

Povlačenje točki

Također, po riječima predsjednika Hajdara, nakon već obavljenih konzultacija potrebna su im i dodatna usuglašavanja, pa zbog svega navedenog nije spreman donositi odluku o već spomenutim dokumentima, a ako ipak to bude morao učiniti na toj sjednici, onda će glasovati protiv.

S obzirom na taj stav, Upravno vijeće nije imalo uvjete ni potrebnu većinu za donošenje predloženih akata pa je ravnatelj ZZO-a HNŽ-a odlučio povući ove točke s dnevnog reda.

Nakon što Upravno vijeće u dva navrata u dva dana nije uspjelo usvojiti važne financijske dokumente, može se reći kako su jasno vidljive blokade od bošnjačkih dužnosnika te novi pokušaji da preko ZZO-a HNŽ-a ostvare određene političke ciljeve. Također, bošnjački dužnosnici do sada su u niz navrata financijskim zahtjevima prema određenim institucijama uvjetovali donošenje odluka koje osiguravaju nesmetan rad ZZO-a HNŽ-a, a čini se kako je to i sada slučaj.

Ogromna šteta

Upravo zbog ovakvog ponašanja nanosi se velika šteta zdravstvenom sustavu jer se na štetu prava osiguranika žele postići određeni politički ciljevi i zadovoljiti financijske potrebe pojedinih institucija.

Istodobno, dok jedni pokušavaju doći do što više novca, sve više posla se prebacuje na zdravstvene institucije kao što je SKB Mostar. Zato je vrijeme da se konačno započnu razgovori oko pravične raspodjele sredstava i da najviše novca dobivaju oni koji najviše i rade. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?