Izigravanje SAD-a i EU-a

Bošnjačke stranke ne žele razgovore o Izbornom zakonu, otuda non-paper

19.04.2021.
u 19:10

Nije dugo trebalo da probošnjački medijski komunikatori ponude Zapadu verziju koja bi bila prihvatljiva oko non-papera, koji je doživio potpuni slom budući da se zapravo više ne zna ništa o tome dokumentu, tko je autor i za koga je bio namijenjen. Naime, bivši visoki međunarodni predstavnik Christian Schwarz-Schilling za Deutsche Welle napisao je u biti ono što je i bila zamisao s paraobavještajnim pamfletom - da se kompromitira hrvatski non-paper, ali i posredno kupuje vrijeme te pokušava zbuniti američku i europsku administraciju kako se ne bi nastavili razgovori o izmjenama Izbornog zakona, na što zapravo ni po koju cijenu ne želi pristati bošnjačka politika. Tako je sve “objektivni” Schilling poučio da nijedan non-paper nastao oko Balkana ne valja, piše Večernji list BiH. .

Rama pokazao papir Pahoru

- Ovim non-paperom hrvatska vladajuća stranka HDZ podržava napore svoje sestrinske stranke - HDZ-a BiH da promijeni Izborni zakon u BiH na takav način da se može održati blokada države BiH, a uz to i stalna kontrola i utjecaj Hrvatske na donošenje odluka u BiH. Da ovo otvara put trećem entitetu i u konačnici njegovu pripajanju Hrvatskoj, na prvi pogled se ne prepoznaje u ovom non-paperu - napisao je Schilling.

Ovaj njemački političar imao je najkraći mandat visokog predstavnika, nešto više od godinu dana, a smijenili su ga Amerikanci u Vijeću za provedbu mira jer je prije 14 godina znao prespavati veći dio sastanaka s lokalnim dužnosnicima. Valja reći kako ovaj danas 90-godišnjak na vrhu jedne zgrade u središtu Sarajeva, nedaleko Parkuše, koristi cijeli peti kat, a predavač je i na sveučilištu Ejupa Ganića. On u autorskom tekstu hvali Željka Komšića te zaključuje kako se EU mora pozicionirati “protiv nacionalističkih i fašističkih težnji”. 
A da se danas zapravo ne zna čiji je dokument, bio je najprije slovenski pa mađarski, dodatno je sve zamrsio albanski premijer Edi Rama. Rama je rekao kako je taj dokument upravo pokazao slovenskom premijeru Janezu Janši, kojega se optuživalo da je njegov kreator. Hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman rekao je kako Hrvatska ne podupire bilo kakvo prekrajanje granica. 


- Pozicija Hrvatske u odnosu na BiH uvijek je bila jasna. Dakle, uvažavamo je onakvom kako je Pariško-daytonski mirovni sporazum i njezin Ustav definiraju - kao suverenu državu s dvama entitetima i trima konstitutivnim jednakopravnim narodima - kazao je Grlić Radman. Identičan, s nešto “prilagođenom” retorikom, komentar oko navodnog dokumenta dao je i hrvatski predsjednik Zoran Milanović.


- Kad je u pitanju mirni razlaz u BiH, to je toliko neozbiljna i opasna tema da je ne treba stavljati čak ni na non-paper, pa tko god to napravio. Bilo kakvo miroljubivo razilaženje, Hrvatska do Drine, Beograd do Une, ne dolazi u obzir. I u tom smislu taj papir je big sh*t (veliko s*anje) - rekao je Milanović. No pri tome je Milanović poentirao upravo tamo gdje se problem i nalazi. A to je u rušenju daytonske formule - jedna država, dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Hrvatima ukradena prava

- Što se mene tiče, nema govora o razlazu BiH, ono o čemu ima jest davanje temeljnih ustavnih prava iz Daytona koja hrvatskom narodu pripadaju, a koja su im uskraćena, čak i ukradena - poručio je Milanović. A upravo je bit da je pregovore o izmjenama Izbornog zakona blokirala bošnjačka strana ne želeći uopće sjesti za stol. Zbog toga je ovaj paraobavještajni uradak poslužio kako bi praktički odbili i zahtjev američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena ili pak Europske komisije, koja je jednoglasno pozvala na to da 2021. bude godina u kojoj će se izmijeniti Izborni zakon.

To podrazumijeva da se moraju provesti presude Suda za ljudska prava, ali i presuda Ustavnoga suda BiH o legitimnom političkom predstavljanju. A to zapravo znači da se neće moći realizirati plan o “ukidanju okova” i vladavini bošnjačke većine, što je u pozadini svih ovih pamfleta i politike. •

 

Ključne riječi

Komentara 2

IJ
I ja tebi
20:01 19.04.2021.

Sa čim se sve nesluže oni govnari iz Sarajeva.

SA
Sanhec
00:23 20.04.2021.

Nemoj se Grlicu zanosit da ćeš s tim pokvarenjacima nešto Napravit. Sve je to jeftina Mesiceva raja sa trećerazrednim političarom Schijingom spremila na lopovski način.Pa sad ocjenite in obraz i razinu ljudskosti.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?