Tko privatizira ovlasti

Bošnjački dužnosnici 
ne daju da Rafinerija 
Brod dobiva plin iz RH

03.11.2017.
u 10:00

Iako ne postoji službeno stajalište Vijeća ministara BiH, njegov predsjedatelj Denis Zvizdić usprotivio se potpisivanju protokola između Hrvatske i Republike Srpske (RS) o opskrbi plinom Rafinerije nafte Bosanski Brod. On je to nazvao “neugodnim iznenađenjem”, a korak dalje otišla je kompanija BH Gas u vlasništvu entiteta Federacije BiH, koja je “zaigrala” na emocije iz ratne prošlosti posve neprimjereno uspoređujući to s potencijalnom opskrbom plinom Vukovara iz Srbije, piše Večernji list BiH. Protokol o plinofikaciji rafinerije potpisali su u utorak Tomislav Ćorić, hrvatski ministar zaštite okoliša i energetike, i Petar Đokić, ministar energetike, industrije i rudarstva RS-a, kako bi se riješio problem onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu, što je BiH bila dužna osigurati s obzirom na EXPO konvenciju prekograničnog zagađenja.

Zvizdić između FBiH i RS-a

Pojednostavljeno, problem je nastao iz vrlo praktičnih razloga, a pokazat će se poslije, kako bi se prikrile zakulisne igre BH Gasa i bošnjačkih dužnosnika iz vlasti koji su iza leđa i mimo bilo kakvih odobrenja te s krajnje špekulativnim kompanijama i pojedincima ranije pravili sporazume o izgradnji transportnog plinovoda s Plinacroom. 
- Nažalost, Republika Hrvatska se odlučila, ne uvažavajući ustavnu nadležnost državnih institucija u području vanjske politike i međunarodnih ugovora i akata, potpisati protokol s ustavno nenadležnim institucijama RS-a, koje predstavljaju samo jedan entitet u državi BiH - priopćio je Zvizdić, inače jedan od čelnih ljudi Stranke demokratske akcije koju vodi Bakir Izetbegović. - Posebice začuđuje činjenica da je takav ignorantski odnos prema nadležnim državnim institucijama zauzela jedna od članica EU koja bi morala poštovati međunarodno-pravni subjektivitet, suverenitet i teritorijalni integritet svih država, pa tako i BiH koja je, uz to, i njezin prvi susjed - dodao je. Istina je da RS i FBiH nemaju dogovor oko spajanja FBiH s plinovodom iz RH.

Čudne okolnosti

Istina je također kako je BH Gas do 2008. potpisao s Plinacroom čak tri memoranduma te je od EBRD-a uzet milijun eura za izradu planske dokumentacije i da su zaobiđene sve procedure oko realizacije toga projekta. Plinacro je u slučaju dogovora dviju kompanija samo posrednik, odnosno iznajmljuje svoje transportne kapacitete, dok su dogovor postigle tvrtka Crodux generala Ivana Čermaka, koja je s Rafinerijom nafte Brod dogovorila ovaj posao koji bi pomogao sprečavanju daljnjeg zagađenja dva Broda s dvije strane Save. Riječ je o investiciji vrijednoj oko tri milijuna eura. RH nije željela ulaziti u zamku da se nađe između dva prijepora. Najprije da bošnjačke vlasti uvjetuju odobrenje izgradnje plinovoda, a srpske da uvjetuju bošnjačku stranu. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije