SPOMEN NA HRVATSKE VITEZOVE

Božan i suborci otvorili su put hrvatskoj slobodi na jugu BiH!

Zvirovići
08.11.2015.
u 16:41

Uz Božana Šimovića odata je počast još osmorici poginulih hrvatskih branitelja iz Zvirovića i čapljinske Općine

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća te služenjem svete mise zadušnice ispred velikog Spomen križa poginulim branteljima u Zvirovićima kod Čapljine upriličena je manifestacija „U spomen na hrvatske vitezove“. 

Brojna vojna i civilna izaslanstva predstavnika hrvatskog naroda na svim razinama vlasti u BIH te suborci i obitelji okupili su se u Zvirovićima na dan pogibije legendarnog brigadira Božana Šimovića čije ime nosi i čapljinska vojarna, prva oslobođena vojarna u BiH. 

Uz Božana Šimovića odata je počast još osmorici poginulih hrvatskih branitelja iz Zvirovića i čapljinske Općine koji su svoje živote dali za slobodu hrvatskog čovjeka na ovim prostorima. Bila je ovo i prigoda da se suborci poginulih hrvatskih branitelja okupe i prisjete trenutaka oslobađanja većeg područja na jugu Hercegovine od postrojbi JNA i pridruženih srpsko-crnogorskih rezervista. 

Na velikom Spomen križu u Zvirovićima ispisana su imena ne samo poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata već i svih hrvatskih žrtava u 2. svjetskom ratu i poraću. 

„Božan i njegovi suborci toliko su vjerovali svom narodu i u hrvatsku slobodu da su spremno žrtvovali i dali ono što su najviše mogli, a to je svoj vlastiti život. Oni su se borili za hrvatsku slobodu koju naši naraštaji žive ali ne smije se pobjeći od činjenice da Hrvati u BIH još uvijek nisu dobili onu ravnopravnost koja im i pripada„, istaknuo je uz ostalo u svom obraćanju  načelnik Općine Čapljina dr. Smiljan Vidić. 

Uz izaslanstvo Korodinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Općine Čapljina, na čelu s načelnikom Općine Vidićem, vijence su ispred spomen križa položila i svijeće zapalila još i izaslanstva predsjedništa HDZ BIH, Vlade HNŽ-a, postrojbe „Ludvig Pavlović“, stradalničkih udruga i susjednih Općina Čitluka, Mostar i Stolac, udruga djece poginulih hrvatskih branitelja Općine Čapljina, udruge „Novi Horizonti“, HVIDRE Čapljina, mjesnih zajednica Prćavci i Zvirovići, djece i učitelja područne škole Zvirovići-Prćavci i Oružanih snaga BIH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?