BOŽIČNI PRIJAM

Božični duh u središtu države

prijam
Foto: Zoran Grizelj
1/6
20.12.2013.
u 10:06

Domaćin događaja, koji je po broju gostiju tradicionalno najveće okupljanje osoba iz javnog i političkog života BiH u predblagdansko vrijeme, bio je predsjedatelj Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda

Brojna upaljena svjetla u zgradi Parlamentarne skupštine BiH sinoć su izgledala posebno, svečano. Više stotina uzvanika došlo je na Božićni prijam.

Pjevala se Tiha noć

Naime, i ove je godine to središte najviših državnih institucija BiH bilo mjesto održavanja Božićnog prijama koji organiziraju najviši hrvatski dužnosnici u institucijama vlasti. Prijam je počeo intoniranjem himne BiH i skladbom ‘Tiha noć’. Domaćin događaja, koji je po broju gostiju tradicionalno najveće okupljanje osoba iz javnog i političkog života BiH u predblagdansko vrijeme, bio je predsjedatelj Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda. Pozdravio je sve nazočne i uputio poruku. Usprkos sarajevskom smogu, tmurnom vremenu i još tmurnijoj političkoj i ekonomskoj situaciji u zemlji, sinoć je u glavnom gradu bilo blagdansko ozračje. Tomu je umnogome doprinio i prigodno ukrašen prostor, ali i neizostavni sadržaji ovakvih događaja, a to su hrana, piće i glazba i brojni gosti iz svih sfera život u BiH. Uz spomenute „prateće sadržaje“ politički istomišljenici i protivnici razmjenjivali su čestitke i lijepe želje za iduću godinu, koja će, po mnogo čemu što predstoji, biti važna za sve građane BiH. Svjesni su toga i dužnosnici međunarodne zajednice i predstavnici diplomatskog zbora koji su sinoćnji prijam iskoristili kako bi domaćim dužnosnicima prenijeli poneku političku poruku, ali i pokušali doznati od njih što smjeraju raditi nakon što prođe božićno i novogodišnje slavlje. Pred mnogima od onih koji su sinoć uživali u blagdanskom ozračju brojni su izazovi već idućih dana. Državni proračun, ustavne promjene, Izborni zakon, samo su neke od tema kojima će se morati baviti idućih dana. Zbog toga ne čudi što su i brojni novinari iskoristili ovaj događaj kako bi od političkih dužnosnika dobili izjave o političkim aktivnostima koje nam predstoje nakon što blagdanska magija i radost iščeznu.

Razgovori dužnosnika

Uz najviše hrvatske dužnosnike Dragana Čovića, Božu Ljubića, Martina Raguža, Borjanu Krišto, Barišu Čolaka, Damira Ljubića, Marinka Čavaru i brojne druge koji rade u institucijama vlasti, Božićnom prijamu u Sarajevu nazočio je i vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Livro Gavran. Između ostalih bili su prisutni su i Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH sa suprugom, predsjednik SDP-a BiH i ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija, Denis Bećirević, predsjedatelj Zastuupničkog doma Parlament BiH, potpredsejdnik FBiH Mirsad Kebo, Fehim Škaljić, predsjednik Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, glavni tužitelj BiH Goran Salihović, bivši premijeri FBiH Nedžad Branković i Edhem Bičakčić, brojni veleposlanici i međunarodni dužnosnici, a među njima prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Tamir Waser, te veći broj zastupnika u državnom Parlamentu, direktora institucija, agencija, kao i osobe iz javnog i kulturnog života. Prema izjavama nazočnih, rado su se odazvali i uvijek dolaze na ovo tradicionalno okupljanje koje svake godine prije božića upriliče hrvatski dužnosnici. Poruka mira i ljubavi, kako je predsjedatelj Bevanda naglasio, poslana je sinoć svima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?