Bili smo u jedinom samostanu sv. Klare u BiH kod Kiseljaka

Brigita i Janja među klarisama u Brestovskom nakon 6 g. priprave

13.08.2022.
u 20:12

Uz spomendan svete Klare Asiške, utemeljiteljice reda sestara klarisa, jednog od najstrožih redova u Katoličkoj crkvi, posjetili smo jedini samostan u Bosni i Hercegovini sljedbenica sv. Klare u Brestovskom pokraj Kiseljaka. U njega su došle 1989. godine, pred sami rat, piše Večernji list BiH.

Ostale i u ratu

Držeći se života u strogoj klauzuri koja podrazumijeva život unutar zidina samostana, ispunjen molitvom i radom, klarise samostan u Brestovskom nisu napustile ni u ratu iako se našao na prvoj crti razdvajanja zaraćenih strana. Odbile su ga napustiti i kada je zgrada gorjela te mnogi vjeruju da su poput utemeljiteljice reda sv. Klare, koja je od neprijatelja spasila rodni Asiz, klarise u Brestovskom molitvom i ostankom spasile ovaj kraj od još većih ratnih stradanja.

U današnjim vremenima mnogi vjernici, zbog bolesti i ratova, u puno većem broju mole se i utječu za zagovor svetoj Klari. Prema riječima opatice samostana klarisa u Brestovkom sestre Hijacinte Batinić, u svijetu je danas oko 21 tisuća sljedbenica sv. Klare. U Brestovskom ih je sada 11 koje su položile doživotne zavjete. Nakon šest godina priprave, punopravnim članicama zajednice, uz polaganje doživotnih zavjeta vjernosti Kristu i života u strogoj klauzuri, postale su i sestra Brigita Bošnjak iz Rame te Janja Dragičević iz Čapljine.

- Za mene je ovo najradosniji dan u mome životu. Sretna sam i uzbuđena jer polažem doživotne zavjete vjernosti Kristu jer završavam ono što sam osjetila na fakultetu, da želim svoj život posvetiti Bogu, kao klarisa, moleći za sve ljude ovog svijeta - kazala nam je 29-godišnja Janja Dragičević.

Dvije godine mlađa sestra Brigita Bošnjak iz Rame također je svjedočila o neizmjernoj radosti zbog doživotnih zavjeta koje je položila na spomendan utemeljiteljice reda sestara klarisa.

- Još u srednjoj školi znala sam da želim slijediti sv. Klaru i, evo, danas je došao taj svečani događaj, najsretniji i najvažniji dan u mome životu - kazala nam je sestra Brigita Bošnjak.

Radost i sreću sa sestrama Brigitom i Janjom podijelili su i članovi njihovih obitelji, Ozrenka i Cvitan Dragičević, Janjini majka i otac, te Brigitina majka Delfa, brat Jure i sestra Kristina.

- Sretni smo i radosni zbog sestre jer danas polaže doživotne zavjete. Bit će nam, istina, daleko, ali opet blizu, uvijek ćemo moći doći i vidjeti je, razgovarati s njome, a nikad nećemo imati dilemu gdje je - u šali dodaje Kristina Bošnjak, Brigitina sestra.

Uz rodbinu sestara koje su na spomendan sv. Klare položile doživotne zavjete i postale dio zajednice sestara klarisa u Brestovskom, radost svečanog trenutka sa sestrama podijelili su brojni vjernici ne samo iz Lepeničke doline nego i svih krajeva BiH, ali i brojni svećenici i časne sestre. Nakon što je okupljenima riječi dobrodošlice uputio fra Mirko Majdanžić, župnik župe Brestovsako, misno slavlje pod kojim su sestre Brigita i Janja položile doživotne zavjete predvodio je mons. dr. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki, uz sudjelovanje brojnih svećenika, među kojima je bio i provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić.

- Sveta Klara utemeljiteljica je Drugog franjevačkog reda i zaštitnica samostana klarisa u Brestovskom. Svojim je životom svjedočila Božju ljubav i predanost Kristu. Na svoj spomendan dobila je dvije nove sljedbenice koje su svoj život također predale Bogu, obvezujući se na život u strogoj klauzuri, u molitvi za sve ljude i radu - naglasio je biskup Marko Semren govoreći o važnosti i značaju poziva koji su odabrale sestre Brigita i Janja.

Blagoslovljeni kruščići

Završetkom misnog slavlja vjernicima su podijeljeni blagoslovljeni kruščići, dar pekarnice Fijaker. Na ovim i svim drugim darovima, uz koje je organizirano slavlje za sve vjernike, okupljenima je zahvalio župnik župe Brestovsko fra Mirko Majdanžić, između ostaloga, i zboru sv. Franje Asiškog iz sarajevskog naselja Dobrinja i fra Danijelu Nikoliću koji su duhovnom glazbom dodatno uveličali proslavu u Brestovskom. Uz tradicijske pjesme i plesove, slavlje se u dvorištu samostana i župne crkve nastavilo i nakon mise. Sestre klarise povukle su se nakon slavlja u svoje odaje, gdje nastavljaju život u molitvi za sve ljude ovoga svijeta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije