Kanu safari na Trebižatu i dalje privlači goste

Britanci i Skandinavci najvičniji vodi

06.08.2016.
u 10:00

Kada je promoviran prije više od tri desetljeća kanu safari na rijeci Trebižat, bio je jedan od najatraktivnijih sadržaja bh. turizma. Prijeratni dosezi išli su i više od 6000 gostiju u sezoni, ali oporavak nakon rata nije lako išao. Granice, putovnice, vize…, nisu baš prijatelji turizma, pa se tako u poraću ovaj oblik turističke ponude sporo oporavljao, a i turisti su mijenjali navike.

Trebižat - rijeka koja sve daje

Međutim, kanu safari je i dalje živ, što potvrđuje i Stanko Zlopaša, predsjednik Udruge “Tajna prirode” koja pruža usluge kanu safarija na rijeci Trebižat:

“Proteklih nekoliko sezona, a posebice ove, bilježimo lagani porast broja gostiju. Rijeka Trebižat će sa svojim predivnim kaskadama još dugo biti atrakcija kako domaćim tako i stranim gostima. Sama priroda, žubor rijeke, pjesma ptica i cvrčaka sami po sebi dovoljni su za opuštanje plus rekreacija, odnosno veslanje u kombinaciji, čine cjelovit doživljaj”, naglašava Zlopaša, a zatim na upit odakle stiže najviše gostiju, nastavlja:

“Vjerojatno zbog kulture veslanja, da tako kažem, dosta su česti gosti iz Velike Britanije i Skandinavije. Ima i Nijemaca, međutim, Britanci i Skandinavci su definitivno najbrojniji. Britanci vole vodu, čak i oni koji kažu da nikada prije nisu veslali, brzo se snađu.

Mi svaku turu započinjemo manjim predavanjem, odnosno upoznavanjem s karakteristikama rijeke, što goste očekuje, što učiniti u određenim situacijama… Ipak, najveći dio odradi sam Trebižat, kojem smo svi jako zahvalni, zbog ove rute koja je jednostavno savršena za početnike, a nije dosadna ni za profesionalce. Trebižat svojim ugodnim tokom predstavlja pravu malu školu veslanja. Bude i prevrtanja koja su prava mala atrakcija jer ne predstavljaju ništa drugo osim jedno iznenadno kupanje. Ustvari, prevrtanje je doživljaj plus”, objašnjava Zlopaša koji naglašava kako i iznenađenja poput zmije u kanuu mogu biti pozitivan doživljaj.

“Jasno, ima onih koji se uplaše, ali za neke je pravo otkriće da na ruti susretnu i zmije. Spomenuli smo ptice, cvrčke i ostalo, a ni zmijama prilaz Trebižatu nije zabranjen, pa se nekada znaju dogoditi bliski susrete. To dođe kao šok-terapija, na određene goste to je čak znalo ostaviti pozitivan dojam jer to je jednostavno jedan kontakt više s prirodom, a sad, osobni strahovi ljudi različiti su od osobe do osobe. To nikada ne možete definirati općenito. I zmije su dio flore i faune, drago nam je što vidimo i njih.”

Suradnja s drugima

U početku razvoja ovoga oblika turizma glavninu gostiju na kanu safari dovozio je dubrovački Atlas. Govoreći o suradnji s agencijama koje dovode goste, predsjednik Zlopaša kaže:

“Još uvijek postoji suradnja s agencijama, pa i s Atlasom, međutim, nije to kao nekada. Surađujemo s manjim agencijama jer su i skupine gostiju manje, rijetko prelaze dvadeset osoba, pa tako uglavnom uspostavljamo suradnju s manjima agencijama i pansionima”, naglašava Zlopaša.

Udruga “Tajna prirode” namjerava proširiti ponudu usluga, uz kanu safari, na planinarenje, biciklizam, pješačenje u prirodi i slično. Što se tiče domaćih gostiju, Zlopaša naglašava kako su Mostarci najbrojniji, a gostiju ima i iz središnje Bosne.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije