PRVI PUT U BIH

Britanski stručnjaci u Tuzli uspješno operirali skoliozu kičme kod dvoje djece

operacija
ilustracija
20.09.2019.
u 07:42

U Klinici za ortopediju i traumatologiju UKC u Tuzli borave ortoped Neil Devidson i neurolog Michael J. Owen iz Velike Britanije koji su skupa s bh. timom uspješno izveli operativne zahvate skolioze kičme kod dvoje djece uzrasta 12 i 14 godina.

Pacijenti su sada u stabilnom stanju, a veliki zdravstveni problem, odnosno urođeno zakrivljenje kičme je uspješno otklonjeno, piše Klix.ba. 

Tuzlanski liječnici susreli su se s 12 kompleksnih slučajeva skolioze kičme, a zbog činjenice da ih nisu mogli samostalno sigurno riješiti, odlučili su angažirati specijalistički tim iz Velike Britanije.

U prethodnim danima oni su izveli dvije kompleksne operacije koje su protekle u najboljem redu, a sada je pred njima i treći zahvat kod pacijenta od 17 godina.

"Za ovaj put smo odabrali tri slučaja koja su bila pripremljena za operaciju, odnosno prošli su kroz sve neophodne procedure. Prvi slučaj je bio veliki deformitet, kojeg smo uspjeli dobro korigirati i ispraviti kičmeni stup, druga operacija je bila još zahtjevnija, jer je riječ o neuromuskularnoj skolizi sa velikim fiksnim deformitetom. Operacija je duže trajala, ali smo postigli odličan rezultat", rekao je prof.dr. Neil Devidson.

Svi zahvati su okončani u najboljem redu, pacijenti su sada dobro, a jako je važno da su sve vrijeme imali i neuromonitoring koji je novitet u operacijama skolioze kičme u UKC u Tuzli, ali i Bosni i Hercegovini. Ovakva vrsta monitoringa uz neurologa Michaela J. Owena je omogućila potpunu kontrolu kičmene moždine tijekom operacije, a liječnici su bili sigurni da pacijentu nisu nanijeli nikakvu štetu.

"Jako je važno da smo imali instrumente koji su omogućavali da se na najbolji mogući način, kako se to radi u razvijenim zapadnim zemljama, vrši korekcija kičmenog stupa. Svaka ta korekcija jednim dijelom remeti položaj kičmene moždine i na taj način donosi opasnost da nastanu neka nepovratna oštećenja. Međutim, zajedno sa prof. Devidsonom je došao i prof. Owen koji je bio zadužen za neuromonitoring te se na taj način potpuno smanjila mogućnost nekih neželjenih efekata samog ispravljanja deformiteta", kazao je šef Verbetološkog odjela Klinike za ortopediju i traumatologiju dr. Aleksandar Vujadinović.

Pacijenti su također prošli i kroz posebnu anesteziološku pripremu koja se dosad nije primjenjivala u našoj zemlji.

Načelnik Klinike za ortopediju i traumatologiju dr. Alen Kamerić kaže da je dolaskom dva eminentna stručnjaka UKC u Tuzli napravio veliki iskorak ka stvaranju referentnog centra za liječenje skolioze kičme u BiH, za koji će biti potrebno nabaviti i odgovarajuću opremu.

"Naši spinalni kirurzi su i dosad rješavali probleme u urođenom deformitetu na kralježnici, ali ovo je još jedan dalji iskorak. Ukoliko postignemo naš cilj, stvaranje referentnog centra, najveću korist će imati naši mali pacijenti i njihovi roditelji. Neće biti skupih odlaženja u inozemstvo na liječenje već će sva djeca iz BiH moći doći na našu kliniku i riješiti taj teški zdravstveni problem. Zaustavit ćemo i odljev sredstava iz Federalnog fonda osiguranja i reosiguranja te taj novac pokušati usmjeriti u UKC Tuzla", rekao je Kamerić.

Tuzlanski liječnici dosad su uspješno rješavali manje urođene deformitete kičme, a cilj UKC je da u narednom razdoblju također šalje i svoje liječnike na obuku u Veliku Britaniju, kako bi i samostalno bili spremni za kompleksne zahvate poput tri najaktualnija. Jedna ovakva operacija skolioze kičme izvan BiH iznosi 43.000 eura.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?