sastanak

Brkić i Czukor o europskoj perspektivi BiH

Brkić
23.06.2016.
u 18:45

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić danas je primio veleposlanika Joszefa Czukora, glavnog savjetnika za sigurnosnu politiku premijera Mađarske.

Razgovarano je o europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine i podršci koju Mađarska kontinuirano pruža našoj zemlji u tom procesu.

Obje strane su se suglasile da će referendum u Velikoj Britaniji znatno uticati na buduću dinamiku integracije zapadnog Balkana u Europsku uniju.

Veleposlanik Czukor je, ipak naglasio, da će, bez obzira na rezultat referenduma, odnosno eventualni izlazak Velike Britanije iz Europske unije, Mađarska ostati privržena ideji proširenja i što bržeg ulaska cijele regije zapadnog Balkana u Europsku uniju.

- To je  nadasve i prioritetno pitanje za Mađarsku, njenu sigurnosnu politiku, kao i sigurnosnu politiku cijele regije. Slično mišljenje dijele i ostale članice Višegradske skupine (Mađarska, Poljska, Češka i Slovačka) - zaključio je veleposlanik Czukor, što je osobito važno s obzirom da će jedna od njih, Slovačka, uskoro preuzeti predsjedanje Vijećem Europske unije.

Zamjenik ministra Brkić se zahvalio mađarskoj strani na podršci, te naglasio da doista ima velika očekivanja od slovačkog predsjedavanja, naročito imajući u vidu da je ministar vanjskih  poslova, Miroslav Lajčak, bio visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, te da posjeduje veliko znanje o unutarnjim odnosima i izazovima s kojima se zemlja susreće.

Sugovornici su razgovarali i o odnosima Bosne i Hercegovine i NATO saveza.

Veleposlanik Czukor je izrazio uvjerenje da će se paralelno sa procesom europske integracije odvijati  i proces atlantskih integracija i da će zemlje regije, koja se nalazi između Mađarske i Grčke, postati, u konačnici, članicama Saveza, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?