sastanak s ministricom Lührmann

Brkić: Slijedom jednostavne formule propisane Daytonskim sporazumom BiH može izaći iz najveće političke krize

12.07.2022.
u 18:00

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić sastao se 12. srpnja 2022. godine s državnom ministricom za Europu i klimu u Ministarstvu vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Annom Lührmann.

Na sastanku se razgovaralo o bilateralnim odnosima, političkoj situaciji u BiH, provedbi reformi u kontekstu kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU, misiji EUFOR Althea, regionalnoj suradnji te drugim aktualnim pitanjima.

Tijekom razgovora zamjenik ministrice Brkić izrazio je zahvalnost za interes SR Njemačke za put Bosne i Hercegovine u procesu euroatlantskih integracija istaknuvši nezadovoljstvo izostankom odluke u Vijeću EU za dodjeljivanjem kandidacijskog statusa Bosni i Hercegovine. 

Osvrnuo se na usvojeni zahtjev stranaka u njemačkom Bundestagu pod nazivom "Podrška Bosni i Hercegovini na putu ka boljoj budućnosti", napomenuvši da zbog nerazumijevanja političke situacije u Bosni i Hercegovini, te jednostranog pristupa situaciji može doći do zlouporabe usvojenog od trećih strana. 

Istaknuo je da slijedom jednostavne formule propisane Daytonskim mirovnim sporazumom koji propisuje tri konstitutivna naroda i ostale građane koji žive u Bosni i Hercegovini, dva entiteta, jedna država, Bosna i Hercegovina može izaći iz najveće političke krize u kojoj se naša zemlja nalazi. 

Pozdravio je i odluku Bundestaga kojom je odobreno ponovno sudjelovanje njemačkih vojnika u sklopu sigurnosne misije Europske unije EUFOR Althea u Bosni i Hercegovini imajući u vidu izazovne geopolitičke prilike uslijed ratnih zbivanja u Ukrajini. 

Zamjenik Brkić, kao predsjedatelj Povjerenstva za suradnju s NATO-om BiH, informirao je sugovornicu da je naša zemlja definirala svoje reformske aktivnosti u sklopu Programa reformi 2022, koji Povjerenstvo treba usvojiti i proslijediti u daljnju zakonsku proceduru.

Ministrica Lührmann istaknula je da je Njemačka izuzetno zainteresirana za situaciju u jugoistočnoj Europi. Uz činjenicu da je BiH visoko na njemačkoj političkoj agendi, ocijenila je da je budućnost naše zemlje u EU. Iskazala je neupitnu potporu Njemačke Bosni i Hercegovini na njenom europskom putu ali i istaknula važnost nastavka procesa reformi u ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji. Sastanku je nazočio i specijalni izaslanik Vlade Savezne Republike Njemačke za zapadni Balkan Manuel Sarrazin.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?