najezda krpelja napunila ambulante

Broj oboljelih od bolesti koje prenose krpelji za 6 mjeseci veći nego u cijeloj 2017.

10.08.2018.
u 21:20

U proteklih sedam mjeseci u prijamnu ambulantu Klinike za infektivne bolesti UKC RS javilo se 217 osoba zbog uboda krpelja, što je za 45 slučajeva više nego cijele prošle godine, piše Večernji list BiH. Iz godine u godinu u porastu je i broj pacijenata liječenih od lajmske bolesti, koju izaziva bakterija Borrelia burgdorferi, a koja se na čovjeka prenosi ubodom krpelja.

U FBiH 25 oboljelih

Od bolesti koje prenose krpelji u prvih šest mjeseci ove godine u FBiH oboljelo je 25 pet osoba. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, od siječnja do kraja lipnja od lajmske borelioze oboljelo je sedam osoba, a od virusnog meningitisa 18. Usporedbe radi, tijekom cijele 2017. od lajmske borelioze oboljelo je 12 osoba, a od virusnog meningitisa 20. Godinu ranije broj oboljelih od lajmske borelioze iznosio je sedam, a od virusnog meningitisa 27. Od lajmske bolesti u RS 2014. bolnički je liječeno devet, godinu kasnije 16, a tijekom 2016. godine 21 pacijent. Prema riječima infektologinje Tatjane Roganović, u slučaju pronalaska krpelja na tijelu odmah se treba obratiti stručnoj osobi koja će ga adekvatno ukloniti.

– Važno je da krpelj bude uklonjen u roku prvih 12 do 24 sata, prilikom čega se ne smiju koristiti eterična ili uljana sredstva za natapanje insekata. Pincetom se krpelja uhvati nježno, ali čvrsto za rilicu, blizu “glave”, što je moguće bliže koži i lagano povlači uz liniju kože. Potom se bez naglih trzaja lučnim pokretom naviše povuče pinceta od kože. Nakon toga pacijent treba mjesto uboda promatrati idućih mjesec dana i da se u slučaju pojave lokalnog crvenila koje se širi, ili nekih drugih simptoma rane infekcije, odmah javi liječniku – kazala je Roganović za srpskainfo.com. Rano prepoznavanje bolesti važno je zbog adekvatnog i pravodobnog liječenja. Smrtni ishod od lajmske bolesti je rijedak i kod nas do sada nije zabilježen.

Virus Zapadnog Nila

Dok u BiH upozoravaju na probleme koje mogu izazvati krpelji, u Srbiji ponovno vlada virus Zapadnog Nila. U Srbiji su zaražene najmanje 102 osobe, a devet ih je već umrlo od groznice Zapadnog Nila, prema podacima Instituta za javno zdravstvo “Dr. Milan Jovanović Batut”. Ova bolest registrirana je i u Hrvatskoj. - Hrvatski zavod za javno zdravstvo zaprimio je dvije prijave o sumnji na groznicu Zapadnog Nila u osoba koje su u Hrvatsku doputovale iz Srbije. U posljednjih nekoliko dana zaprimljene su dodatne dvije dojave o sumnji na istu bolest temeljem kliničke slike u osoba koje žive na području Hrvatske, za koje je dijagnostička obrada u tijeku - rekla je za tportal dr. sc. Sanja Kurečić Filipović iz Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti ZZJZ RH. U Hrvatskoj je prvo grupiranje oboljelih od groznice Zapadnog Nila registrirano 2012., kao i u Srbiji, ali je broj zaraženih i umrlih znatno manji. Tijekom proteklih šest godina u Hrvatskoj je evidentirano 38 oboljelih, a jedna je osoba preminula dok su u Srbiji do sada prijavljena 574 slučaja zaraženih osoba, a umrla je 61 osoba.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije