izvješće o radu sudova

Broj parničnih i komunalnih predmeta na sudovima u BiH prešao 2,1 milijun

19.09.2017.
u 15:00

Iako je još davno obećano da će biti doneseni zakonski propisi koji će smanjiti njihov broj, i dalje pred sudovima u BiH raste količina neriješenih sporova koji se odnose na predmete u ovršnom postupku za potraživanja male vrijednosti, većinom za naplatu potraživanja za izvršene komunalne usluge - voda, struja, odvoz otpada…, piše Večernji list BiH. 

Povećanje predmeta

Ukupan broj neriješenih predmeta na kraju 2016. godine, prema najnovijim podacima Ministarstva pravosuđa BiH, o čemu će raspravljati i zastupnici u Parlamentarnoj skupštini BiH, iznosi 2,144.405 predmeta, a posljednjih šest godina povećao se za 245.701 predmet, što je uvećanje za čak 16 posto. Raste i broj parničnih postupaka pred sudovima u BiH koji je u prošloj godini prešao 113 tisuća. U strategiji za reformu sektora pravosuđa u BiH za razdoblje od 2014. do 2018. godine, čije donošenje i provedbu uvjetuje Europska unija, rješavanje predmeta za naplatu potraživanja za izvršene komunalne usluge prvi je važan korak u rješavanju problema neriješenih predmeta na sudovima u BiH. U sklopu strategije, koju posjeduju “Večernjak”, predviđeni su što žurnija izmjena Zakona o ovršnom postupku i uspostavljanje učinkovitog ovršnoga postupka u rješavanju komunalnih predmeta. Potrebno je, kako stoji u strategiji, što žurnije donijeti planove za rješavanje starih i drugih neriješenih predmeta u pravosudnim institucijama u BiH. Traži se afirmiranje instituta sudske nagodbe, medijacije i arbitraže kao alternativnih načina rješavanja sporova. Prema izvješću Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća (VSTV), zbog neplaćenih dugova komunalnim predmetima “zarobljena” su sredstva u iznosu većem od milijarde KM.

Preporuke Europske komisije

Utemeljenje privatnih agencija za naplatu tih dugovanja od građana jedan je od oblika rješenja koje predlažu iz VSTV-a. Prema njihovu mišljenju, te su aktivnosti u skladu s preporukama Europske komisije za provođenje strategije za reformu sektora pravosuđa u BiH i strukturnog dijaloga, koja se odnosi na “uvođenje niza mjera za smanjenje velikog priljeva predmeta neplaćenih komunalnih računa, kao što su rješavanje ‘komunalnih’ predmeta izvan sudova, prijenos izvansudskog dijela izvršenja na privatne ili javne agencije za izvršenje i prijenos izvanparničnih ostavinskih predmeta na notare”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?