Popis stanovništva u BiH

Broj stanovnika povećan za 13 puta u Berkovićima

berkovici
17.10.2016.
u 10:00

Berkovići sa svojom okolicom obiluju kulturno-povijesnim spomenicima. Čitavo područje arheološki je slabo istraženo. U Potkomu se nalazi spilja Ratkovača.

Spilja nije arheološki istražena, osim jednog dijela koji su istražili mještani. Ispitani dio isprepleten je podzemnim hodnicima, dvoranama, spiljskim jezerima, te je bogato ukrašen spiljskim nakitom. Postoje indicije kako je bila naseljena u prošlosti ili je služila kao sklonište. Neposredno uz nju nalazi se vodopad rijeke Opačice viši od 150 m s obzirom na to da je tok ove rijeke povremen. Iznad naselja Hatelji u strmim liticama nalazi se Sunićka spilja dužine svega 300 metara.

Popis stanovništva u BiH proveden je u razdoblju od 1. do 15. listopada 2013., međutim, zbog nemogućnosti usuglašavanja metodologije obrade prikupljenih podataka, službeni podaci objavljeni su tek u lipnju ove godine, odnosno dvije i pol godine nakon provođenja popisa, i to bez suglasnosti RS-a. Prema podacima posljednjeg popisa stanovništva, u općini Berkovići živi 2114 stanovnika, dok su, prema popisu iz 1991. godine, kao naseljeno mjesto imali 159. Broj muškaraca je 1059, a žena 1055.

Najviše Srba

Nedavno objavljeni službeni podaci pokazuju kako u Berkovićima danas živi 11 Hrvata, dok ih, prema popisu iz 1991. godine, ondje nije bilo. Bošnjaka je 159, dok su Srbina 1942. Jedan je pripadnik ostalih te je također jedan stanovnik bez odgovora, dok osoba koje se nisu izjasnile po nacionalnoj osnovi nema.

Kada je riječ o ženskom stanovništvu i broju živorođene djece po osobi, najviše je majki koje su rodile dvoje djece. Žena koje nikad nisu rađale je 225, onih koje su rodile jedno dijete 73, dvoje djece 245, majki s troje djece 220, a 78 onih koje imaju četvero djece. Majki s petero i više djece je 37. Popis je obuhvatio i stanovništvo prema zakonskom bračnom stanju i spolu.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?