CRNE BROJKE

Broj umrlih od raka za dva desetljeća gotovo se udvostručio

karcinom
20.01.2019.
u 19:16

Prema podacima Zavod za statistiku RS, prije dva desetljeća je borbu protiv karcinoma izgubilo 1.636, a tijekom 2017. godine čak 3.027 ljudi. Liječnici upozoravaju da je broj oboljelih, ali i umrlih, u stalnom porastu, piše Blic.rs. 

– U proteklom razdoblju primjetan je značajan porast malignih oboljenja. To vidimo i po popunjenosti kapaciteta u bolnicama, a u određenom trenutku gotovo nemamo prostora da smjestimo sve koji boluju od malignoma – rekla je za Srpskainfo načelnica Klinike za onkologiju u UKC RS i nacionalni koordinator za maligne bolesti u RS dr. Zdenka Gojković.

Dodaje da, iako je značajno podignuta razina svesti o prevenciji, i danas imaju pacijenti koji dolaze s prilično uznapredovalim stadijima bolesti.

U RS-u su maligni tumori jedan od vodećih javnozdravstvenih problema i nalaze se iza bolesti srca i krvnih sudova, kao drugi uzrok smrtnosti. Prema službenim podacima, svaki deseti pacijent liječen u bolnicama u RS-u, hospitaliziran je od malignih bolesti, a nešto češće je reč o ženama.

Iako od karcinoma dojke i materice uglavnom obolijevaju žene u kasnijoj životnoj dobi, ove zloćudne bolesti ne zaobilaze ni djevojke koje imaju tek nešto više od 20 godina. Osnovni faktori rizika za nastanak karcinoma su pušenje, stil života, način ishrane, gojaznost, fizička neaktivnost i stres, kao i određene morfološke promene u tkivima, piše Srpskainfo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?