Prekogranični šoping

Broj zahtjeva stranaca za povrat PDV-a s 438.763 pao na 226.440

24.02.2021.
u 07:00

Tijekom 2020. godine strani državljani podnijeli su ukupno 226.440 zahtjeva za povrat PDV-a u BiH u iznosu od 9,5 milijuna KM, potvrdio je Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH. Ukupna vrijednost robe koju su strani državljani u spomenutom razdoblju kupili i iznijeli iz BiH iznosi 65,5 milijuna KM. Zbog pandemije prouzročene koronavirusom broj zahtjeva stranih državljana za povrat PDV-a prepolovio se u odnosu na godinu prije, piše Večernji list BiH. 

Pregled tijekom godina

Koliko je smanjen protok robe, zorno prikazuju podaci Uprave za neizravno oporezivanje gdje se vidi da su tijekom 2019. godine strani državljani podnijeli ukupno 438.763 zahtjeva za povrat PDV-a u Bosni i Hercegovini u iznosu od 19,5 milijuna KM. Ukupna vrijednost robe koju su strani državljani u spomenutom razdoblju kupili i iznijeli iz BiH iznosi 134,3 milijuna KM. Tijekom 2018. godine strani državljani podnijeli su ukupno 405.781 zahtjev za povrat PDV-a u Bosni i Hercegovini u iznosu od 17,6 milijuna KM. Ukupna vrijednost robe koju su strani državljani u spomenutom razdoblju kupili i iznijeli iz BiH iznosi 121,2 milijuna KM. Kad su u pitanju granični prijelazi na kojima su se najviše podnosili zahtjevi za ovjeru istupanja robe iz BiH, a koje su podnosili strani državljani, svakako možemo istaknuti granične prijelaze Orašje, Izačić, Hukića Brdo, Gradiška, Brčko, Šamac, Uvac, Ivanjica, Gorica... To znači da su građani Republike Hrvatske, pa nakon toga i Srbije, bili najznačajniji kupci u BiH. Najvećim se dijelom radi o robi široke potrošnje za kućanstva, tekstilu i tekstilnim proizvodima...

Nova godina, nove mjere

U siječnju ove godine strani državljani kupili su i iznijeli iz BiH robu u vrijednosti od 1,577.083 KM i podnijeli ukupno 6087 zahtjeva za povrat PDV-a u iznosu od 229.148 KM. U istom mjesecu prošle godine vrijednost kupljene robe bila je 8,482.114 KM, a podneseno je 28.479 zahtjeva za povrat PDV-a u iznosu od 1,232.443 KM.

Trgovci u pograničnim područjima, prvenstveno uz granicu s RH, ubuduće i kad prođu mjere na granicama zbog pandemije, znatno manje će moći računati na inozemne kupce. Razlog tomu je pravilnik o oslobođenju od poreza na dodanu vrijednost i trošarine za robu uvezenu u osobnoj prtljazi osoba koje putuju iz trećih država, koji je na snazi u susjednoj Hrvatskoj od početka godine. On je, naime, najviše pogodio građane naviknule na prekogranični šoping.

Pravilnikom je definirana pogranična zona i iznosi 15 kilometara zračne linije od granice. Osobe s uobičajenim mjestom stanovanja u pograničnoj zoni RH i susjednih trećih država, radnici u pograničnoj zoni RH i susjednih trećih država te posada prijevoznih sredstava upotrijebljenih za dolazak iz trećih država novim pravilnikom u osobnoj prtljazi mogu, uz oslobođenje od PDV-a i trošarine, dnevno unijeti robu čija je vrijednost do 300 kuna. Stanovnici pograničnih područja najviše su koristili pogodnost kupnje s ove strane granice. No sada im se to više ne isplati. Za 300 kuna ne mogu dobiti povrat PDV-a, a za veći iznos moraju platiti carinu i davanja, tako da će to znatno utjecati na prodaju u BiH.•

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?