Vodoopskrba

Brojna su kućanstva ostala bez pitke vode u općini Domaljevac

17.08.2017.
u 11:50

Čak ni najstariji Domaljevčani ne pamte kolovoz s tako niskom razinom vodostaja Save, kupačima na Savi i slike riječnoga korita s izronjenim iz vode otocima od Šamca, preko Grebnica, do Domaljevca.

Rijetke su bile godine kada su se nakon blagdana svete Ane, dakle koncem srpnja, bilježile tako visoke temperature u Posavini.

Dugotrajna suša, osim što je napravila ogromne štete u svim poljoprivrednim proizvodnjama, ostavila je brojna kućanstva bez vode.

Građani željno iščekuju kiše s kojima bi porastao vodostaj rijeke Save, a time bi se i izvorišta napunila vodom. Čak ni ublažavanje tropskih vrućina u Posavini posljednjih dana nije donijelo potrebne oborine.

Traženje novih izvorišta

Vodoopskrba općine Domaljevac-Šamac funkcionira za većinu građana na starinski način, preko postavljenih slavina ili bunara iz kojih se vodu crpi hidroforima.

Ove godine značajna je stavka kućnoga proračuna - popravak hidrofora te nerijetko traženje novog izvorišta. Bez vode su ostale cijele četvrti, čak i one koje se nalaze tik uz savski nasip. Zabrinuti su osobito posavski farmeri jer teško je organizirati farmersku proizvodnju uz nestašicu vode. Posljednjih mjeseci najtraženije osobe u Posavini su “majstori od vode”.

- Hidrofori se često kvare jer nemaju dovoljan dotok vode, povuku šljunak i nastane kvar. Česta su traženja novih kopanja bušotina jer se smatra kako na većim dubinama, oko dvadeset i pet metara, ima vode, iako ni to nije pravilo - objašnjava nam Marko Oršolić.

Projekt vodovoda

U pravilu je skupi projekt vodovoda u maloj posavskoj općini još na čekanju, pa se građani snalaze kako znaju i umiju. Uglavnom samostalno rješavajući svoje probleme.

Kako nema zajedničkoga vodovoda za sve mještane, oni domišljati (ipak s višim materijalnim primanjima) problem nestašice vode riješili su projektima privatnih mini vodovoda, zajedničkih za nekoliko kućanstava.

Kako meteorolozi za sljedeće dane najavljuju nastavak suhog i vrućeg vremena, vode je sve manje, pa je za očekivati da će takva ekstremna situacija niskog vodostaja intenzivirati u svim posavskim općinama projekte vodovoda. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije