Svjetski dan bubrega

Bubrežnu bolest ima svaki deseti bh. građanin

13.03.2017.
u 11:00

- Kronična bubrežna bolest postaje svjetski zdravstveni problem i svaki deseti građanin zemlje ima neki stadij ove bolesti, kazala je jučer u Sarajevu predsjednica Udruženja liječnika za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega u Bosni i Hercegovini doktorica Halima Resić, piše Večernji list BiH.

Druženje s građanima

Naime, ovo Udruženje, zatim Udruga dijaliznih i transplantiranih pacijenata Federacije BiH, Udruga dijaliznih i transplantiranih pacijenata Sarajevske županije. Donorska mreža SŽ-a jučer su u povodu obilježavanja Svjetskog dana bubrega upriličili druženje s građanima u Sarajevu.

Resić je naglasila kako Bosna i Hercegovina nema nikakvih preventivnih programa za ovu bolest za razliku od zemalja u regiji koje su razvile svoje nacionalne programe.

- Trenutačno je u svijetu oko 2,5 milijuna ljudi na dijalizi, a osnovni uzroci su šećerna bolest i povišen krvni tlak odnosno gojaznost. Statistike pokazuju kako je u Europi oko 30% populacije iznad 18 godina gojazno, podcrtala je Resić.

Mala škola dijalize

U okviru druženja, građanima su podijeljeni edukativni materijali o prevenciji kronične bubrežne bolesti, faktorima rizika njezina nastanka, a tradicionalno su potpisivane i donorske kartice. Također, u okviru obilježavanja Svjetskog dana bubrega Klinika za hemodijalizu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, u suradnji sa Sheffield institutom, 19. ožujka organizirat će Malu školu dijalize posvećenu edukaciji pacijenata.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?