GORAŽDE

Bukvarević na sastanku s razvojačenim braniteljima u BPŽ

18.09.2019.
u 20:45

Implementacija Zakona o razvojačenim braniteljima bila je tema sastanka koji su danas s predstavnicima te kategorije brateljske populacije u Goraždu održali federalni ministar za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević i resorni ministar BPŽ Edin Aganović.

Poseban naglasak stavljen je na primjenu člana 20. tog zakona koji regulira pravo na egistencijalnu naknadu, a ona je za branitelje mlađe od 57 godina obveza županija. 

Bukvarević je podsjetio da je Vlada FBiH, odnosno federalno ministarstvo za pitanja branitelja ima jasnu obvezu financiranja naknade za branitelje starije od 57 godina, za što je izdvojilo dodatnih 50 milijuna KM.

- Očekujemo da županije u proračunima za 2020. godinu u skladu sa svojim mogućnostima, predvide određena sredstva i da svakako riješe jedan broj razvojačenih braitelja mlađih od 57 godina, onako kako to kaže član 20 - da će županije svojim odlukama, precizirati kriterije i način zbrinjavanja razvojačenih branitelja koji su bez primanja, mlađih od 57 godina – kazao je Bukvarević.

Dodao je da će sve županije razmotriti svoje mogućnosti za implementaciju tog dijela zakona.

- Kroz obilazak svih županija ovo je bio pokušaj da ujednačimo ta prava. Vidjet ćemo kako će to ići po županijama. Postoji zaključak parlamenta i Vlade FBiH da će nakon godinu dana primjene ovog zakona doći do analize, pa ćemo vidjeti gdje smo što propustili, da dopunimo ovaj zakon – istaknuo je Bukvarević.

Ministar Aganović naglasio je da je implementacija ovog člana Zakona o razvojačenim braniteljima dodatni teret za tu županiju, jer se prema trenutnim podacima, radi o financiranju 297 razvojačenih branitelja u tom dijelu BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?