Istraživanje UNICEF-a u BiH pokazalo

Čak 17% djece od 6 godina ne ide u prvi razred osnovne škole

05.07.2017.
u 18:30

Točan broj djece koju roditelji ne upišu u obveznu osnovnu školu u BiH nije poznat jer za sada nema službene evidencije, piše Večernji list BiH. Prema studiji UNICEF-a u BiH o toj problematici, četiri posto djece od ukupnog broja uopće ne bude upisano u osnovnu školu.

Što kaže zakon?

Ustvrđeno je kako tek svaka četvrta škola, od onih koje su bile obuhvaćene istraživanjem, vodi evidenciju o broju djece koja trebaju pohađati osnovnu školu, ali je iz određenih razloga ne pohađaju te da tek svaka peta osnovna škola vodi evidenciju o broju djece koja napuštaju školu. Ispitanici su kao razlog zašto ne vode evidenciju o broju djece koja ne pohađaju i učenicima koji napuštaju osnovnu školu navodili kako nisu obvezni posjedovati te podatke. Kako ta konstatacija nije u potpunosti točna, može se utvrditi iz važećih županijskih zakona o osnovnom obrazovanju. Primjerice, Zapadnohercegovačka županija u članku 40., stavku 7., propisuje obvezu za osnovne škole da obavijeste ovlašteno općinsko tijelo o školskim obveznicima koji se nisu upisali odnosno koji redovito ne pohađaju školu. U navedenim slučajevima ravnatelj je dužan podnijeti zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom sudu protiv jednog od roditelja ili skrbnika.
U Zakonu o osnovnom odgoju i obrazovanju u HNŽ-u, a slični su i u ostalim županijama, u članku 52., stavku 1., navodi se kako su roditelji odnosno skrbnici dužni u propisanom roku upisati dijete u osnovnu školu, brinuti se da redovito pohađa nastavu te obavlja druge školske obveze utvrđene nastavnim planom i programom. Nadalje se u stavku 2. tog članka propisuje kako je redovita osnovna škola dužna obavijestiti nadležno općinsko tijelo do 30. lipnja tekuće godine o upisanim školskim obveznicima, kao i o obveznicima koji se nisu upisali, odnosno koji su upućeni na dodatno promatranje u skladu s posebnim propisom. Već u stavku 3. tog članka stoji kako je škola dužna obavijestiti nadležno općinsko tijelo i u slučaju kada upisani učenik ne pohađa ili prestane redovito pohađati nastavu.

Kazne za roditelje

U članku 113. propisana je novčana kazna za odgovornu osobu koja propusti predati prekršajnu prijavu protiv roditelja ili skrbnika koji u roku ne upiše dijete u školu. Prema podacima iz istraživanja, samo 83,2% djece dobi od šest godina u BiH pohađa prvi razred osnovne škole, pri čemu je podatak za FBiH još nepovoljniji i iznosi 79,7% u odnosu na 92,9% u RS-u. “To se može dovesti u vezu s činjenicom da određeni postotak roditelja u BiH još uvijek ne upisuje djecu u prvi razred osnovne škole sa šest godina. I uz visoku stopu obuhvata djece osnovnim obrazovanjem u FBiH od 97,2% i mnoge aktivnosti koje su urađene na promociji univerzalnoga osnovnog obrazovanja, kako od međunarodnih organizacija tako i domaćih tijela, određeni broj djece ipak ostaje izvan školskog sustava, navodi se. Pod terminom “djeca izvan školskog sustava” u analizi se misli na djecu koja uopće ne upisuju osnovno obrazovanje. U studiji “Nepohađanje i napuštanje obrazovanja”, kao posebno ugrožene skupine, kada je u pitanju neupisivanje ili napuštanje osnovne škole, navode se Romi, zatim djeca iz obitelji u stanju socijalne potrebe (najčešće u ruralnim sredinama) i djeca s posebnim potrebama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije