Drama u US županiji

Čak 75.000 migranata kreće prema EU, u BiH se očekuju u lipnju

06.04.2019.
u 09:00

Dolaskom proljeća ponovno je aktivirana migrantska ruta kroz BiH. Iako se migranti kreću po cijeloj zemlji, i dalje je najveći problem u Unsko-sanskoj županiji, gdje je u četvrtak večer situacija eskalirala. Naime, pripadnici Jedinice za podršku MUP-a Unsko-sanske županije dočekali su u mjestu Bosanska Otoka kod Bosanske Krupe, pola sata prije ponoći, talgo vlak sa skupinom od 130 migranata koja je u poslijepodnevnim satima krenula iz Sarajeva prema Bihaću, piše Večernji list BiH. 

Policijska blokada

Specijalci su u ovom naselju, nakon što je vlak stao na kolodvoru, blokirali talgo vlak i migrantima onemogućili nastavak vožnje do Bihaća. “Policajci su jednostavno ‘živi štit’ da migranti ne prođu dalje na područje Unsko-sanske županije s obzirom na to da je na razini županije donesena odluka o maksimalnom broju kapaciteta za migrante u USŽ-u, a taj broj je odavno premašen”, kazao je izvor iz policije. Spomenuti talgo vlak je oko 17 sati krenuo iz Sarajeva, a nakon toga se zaustavio na željezničkom kolodvoru u Banjoj Luci, gdje migrantima nije bilo dopušteno napuštati isti. Prostor su osiguravali pripadnici MUP-a RS-a. Skupini migranata se u Banjoj Luci priključilo još njih deset. Zbog eskalacije situacije u USŽ-u i činjenice da se ne mogu nositi s tolikim brojem migranata, u četvrtak večer održana je izvanredna sjednica Gradskog vijeća Bihać. Gradski vijećnici su jednoglasno usvojili 18 zaključaka o ovoj vrućoj temi koja već godinu dana zaokuplja Bihać i cijelu US županiju. U raspravama su sudjelovali i predstavnici Policijske uprave Bihać, Zavoda za javno zdravstvo USŽ-a i Međunarodne organizacije za migracije (IOM). U zaključcima je, između ostaloga, navedeno kako Gradsko vijeće i gradonačelnik Bihaća traže da se Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara BiH, Vlada FBiH i Vlada RS hitno uključe u rješavanje migrantske krize u ovoj županiji te da u potpunosti zatvore istočnu granicu BiH i zabrane prijevoz migranata i izbjeglica kroz BiH prema Unsko-sanskoj županiji, posebno željezničkim prometom. O zatvaranju istočne granice duge 600 km razgovara se već neko vrijeme, a to je bila i jedna od tema Vijeća ministara BiH. Međutim, problem je u nedovoljnim kapacitetima Granične policije BiH. Ovoj policijskoj agenciji za redovite aktivnosti nedostaju stotine policajaca, a samo za pokrivanje spomenute granice sa Srbijom bilo bi potrebno dodatnih 500 policajaca. Zbog svega navedenog domaće vlasti traže pomoć stranih veleposlanstava, ali i ostalih domaćih policijskih agencija da pomognu Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine u čuvanju granice sa Srbijom. Potpunom zatvaranju spomenute granice neće biti alternative ako se ostvare najave o broju migranata koji tek trebaju krenuti prema Bosni i Hercegovini. “Imamo informacije koje govore da se na grčkim otocima nalazi 75 tisuća ljudi i da će oni za koji mjesec krenuti na kopneni dio. Očekuje se njihov dolazak i u BiH te tako krajem svibnja i početkom lipnja očekujem pun kapacitet kada je pitanju centar u Salakovcu koji je trenutačno poluprazan”, izjavio je Alen Kajtaz, tajnik Crvenog križa Mostar.

Krajnji cilj je EU

Iz Granične policije BiH jučer su upozorili kako migranti na sve načine pokušavaju prijeći granicu. Službenici Jedinice granične policije Brod jučer su otkrili dvojicu ilegalnih migranata koji su se skrivali u prostoru gdje je smješten motor autobusa, a namjera im je bila na ovaj način ući u neku od zemalja EU. Pripadnici GP BiH, na drugoj crti graničnih provjera, vršili su pregled stvari i prtljažnog prostora u autobusu te tom prilikom uočili spomenute ilegalne migrante. Autobus je kontroliran na izlasku iz BiH, a vozio je prema Italiji. U razgovoru s pripadnicima GP BiH, ilegalni migranti su izjavili kako dolaze iz Palestine i kako su u autobus ušli dok je bio parkiran u Sarajevu. Posjedovali su iskaznice Međunarodne organizacije za migracije izdane u migrantskim centrima Bira i Ušivak.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?