Jedno od najljepših bh. gorja privlači brojne planinare

Čak i slovenske Alpe za lijepa vremena mogu se vidjeti s vrha Osječenice

24.03.2022.
u 16:37

Osječenica je jedno od najljepših domaćih gorja udaljeno 10-ak km od Bosanskog Petrovca, s kamenitim vrhom koji izgleda kao da ga je netko odrezao nožem, po čemu je i dobila naziv, piše Večernji list BiH. Visoko je 1795 metara i najviše u USŽ-u, a danas predstavlja omiljenu destinaciju za brojne planinare koji ga dolaze pohoditi i uživati u njegovim čarima.

Gorje pripada klekovačko-grmečkom planinskom nizu, dugačko je oko 30 km te s južne i sjeverozapadne strane omeđeno kanjonima Unca i Une, dok su s istoka i sjeveroistoka kraška polja Medeno, Bjelajsko i Petrovačko polje. S druge strane ovih polja proteže se dugi gorski masiv Grmeča, dok se s Osječenice pruža prekrasan pogled na planinu Klekovaču. Stjenovito tjeme Osječenice strši ponad gustoga šumskog pojasa koji čine uglavnom bukva i grab te je riječ o nekoliko stotina metara dugačkoj kamenoj zaravni s čijih se strana spuštaju kamene litice. Stoga, žitelji koji žive u podnožju gorja vrh jednostavno nazivaju Kamen. Prema riječima Dine Begovića, planinara koji je na Osječenici čest gost, na njega se može uspeti iz više različitih smjerova.

- Najpopularnija ruta je ona iz sela Kolunić, gdje se, ovisno o vremenu, šumskim putom može doći i do 1280 m/nv. Potom do samoga vrha slijedi teži uspon, a tijekom većeg dijela godine viši pojasi gorja su pod snijegom koji može biti dubok i do dva metra. Zato se svima preporučuje kvalitetnija oprema - kaže Begović. Objašnjava kako se po izlasku iz šume dolazi na prostor koji planinari nazivaju livada i riječ je o kraškom zemljištu obraslom travom, bez drveća i raslinja. Zanimljivo, na tom dijelu gorja nikad nema snijega jer ga snažni vjetrovi jednostavno raznesu u niže predjele.

- Kada se prijeđe livada, slijedi najopasniji dio puta - penjanje uz stijene - kaže Begović.

S vrha Osječenice pruža se veličanstven pogled na sve četiri strane svijeta te se vide brojne planine, masivi Dinare, Grmeča, Velebita, ali i kraška polja te sam B. Petrovac. Begović kaže kako se za lijepa vremena i povoljnih atmosferskih prilika mogu vidjeti čak i slovenske Alpe te kako se na vrhu Osječenice sudaraju ruže vjetrova i rijetki su dani bez vjetra, koji je često i orkanske snage. Osječenica je bogata florom i faunom, nerijetko se može nabasati na tragove medvjeda ili vuka. Na njezinim padinama raste brojno bilje, pa i runolist, simbol planinara diljem svijeta, cvijet vrlo rijedak u našemu podneblju jer ga godinama beru i uništavaju nesavjesni pojedinci.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije